Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

ØSTRIGSKE FRUGTEDDIKER MED X FACTOR

PRODUCENT: GÖLLES | OMRÅDE: ØSTRIG 

Bortset fra æbleeddiken, som takket være Claus Meyer er velkendt for de fleste danskere, har kun få af os desværre tradition for at bruge frugteddiker. En skam, for her gemmer sig en sand rigdom af smagsoplevelser. Med forårets og sommerens mange salater og grønne retter ventende forude, er det lige nu særdeles aktuelt at gå ud og investere i et større batteri af frugteddiker, men som det fremgår her, kan eddikerne i virkeligheden anvendes i mange andre sammenhænge.

Indkøber Kirsa Kjærgaard

Familien Gölles har igennem fire generationer specialiseret sig i fremstilling af frugteddiker og anses i eddike-verdenen for at præstere noget af det ypperste indenfor disciplinen. Familien dyrker frugterne i det smukke og solrige vulkanske bakkelandskab omkring det prægtige Riegersburg Slot øst for Graz i det sydligste Østrig.

Til fremstillingen af eddikerne anvendes arvesorter, dvs. gamle og ofte lokale sorter, som er gået i arv gennem generationer. Arvesorter udmærker sig ved smagsmæssigt at være noget helt særligt, takket være deres større aromatiske kompleksitet.

Sorterne er desuden ofte meget forskellige i form, farve og størrelse, hvilket medfører, at de typisk er bandlyste fra supermarkedernes metervarehylder af standardiseret drivhusdyrket frugt og grønt. Som basis for eddiker er de komplekse sorter guld værd, da nuancerne forstærkes af fremstillingsprocessen på samme måde som i vin.

Den nænsomt håndplukkede frugt moses forsigtigt, og gærer og lagrer herefter i enten ståltanke eller små egefade, indtil eddiken er modnet og i total harmoni. For hovedparten af eddikerne drejer det sig om flere år. Kun en eddikemager med mange års erfaring og evner kan definere det helt rette tidspunkt at tappe og frigive eddikerne på.

 

Et kærlighedsforhold til eddike

Thomas Rode

Tilbage i starten af 90’erne arbejdede jeg hos Bdr Obauer i Werfen syd for Salzburg. Restauranten var dengang og troligt nok stadig i top 5 i Østrig. Uvidende om at der var andre steder end Frankrig, der repræsenterede noget som helst af gastronomisk værdi, stiftede jeg bekendtskab med en fantastik madkultur og en rigdom af råvarer og pro- dukter, som har fulgt mig lige siden.

Eddikerne fra Gölles er et af mine ældste kulinariske kærlighedsforhold. Kvaliteten, alsidigheden og innovationen i porteføljen og passionen og præcisionen i produktet repræsenterer på bedste vis Østrigs gastronomiske skatkammer, og de er stadig mit favoritvalg hvad enten jeg kokkererer professionelt eller hjemme.

 

Find eddike fra Gölles i vores gourmetsupermarkeder.

Læs om alle eddikerne og hvad de skal bruges til her