Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Nytårets søde vine

Vores bud på vin til nytårsdesserten går i to retninger afhængig af dessertens smagsretning. Man kan i en vis grad bruge farven på desserten som rettesnor, når matchet skal være endnu mere præcist end blot sød vin til den søde dessert.

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

Tokaji Furmint - F (halvsød)

2013

DE LYSE DESSERTER indeholder som regel mælkeprodukter og/eller æg, der kan være smagsat med et vælg af ingredienser fra det forfinede i form af vanilje og hvid chokolade over det mere aromatiske som æbler, pærer og citrusfrugter eller endda tropiske frugter som passionsfrugt, mango, kiwi eller banan. Is og sorbet med undtagelse af varianter med mørk chokolade tilhører også kategorien lyse desserter.

Eksempler på lyse desserter: Crème brûlée, flødeis og frugtsorbeter, hvid chokolademousse, cheesecake, panna cotta med bær, æbletrifli, pæretærte, vaniljesouffle.

 

 

Vinen til lyse desserter bør ligeledes være hvid og altid med en vis grad af sødme. Mit bud i år kommer fra Tokaj i Ungarn, hvor man har flere hundrede års tradition for at fremstille søde vine på druer, der høstes meget sent under indvirkning af ædelråd. Områdets mest plantede drue, Furmint, udgør 100% af denne vin og efter gæring indeholder den 56 g sukker pr liter, hvilket gør den både herligt balanceret mellem syre og sødme og bredt anvendelig til et væld af desserter. Duften forfører med både indslag af tropiske frugter, honning, mandarin og vanilje, mens der i smagen tilføjes citrus og et elegant forfriskende løft. Servér ved 10 °C.

 

 

Banyuls Galateo - 50cl

2016

DE MØRKE DESSERTER indeholder næsten altid chokolade, som både giver farve og smag. Undtagelsen er hvid chokolade og de lyseste mælkechokolader, som tilhører kategorien lyse desserter. Mørk chokolade kan bruges til et væld af desserter, og harmonerer desuden godt med bær og i visse tilfælde citrusfrugter og eksotiske frugter. I et tilfælde, hvor det kan være svært at afgøre, om der er tale om en lys eller mørk dessert, må man vurdere hvad, der fylder mest i smagsbilledet. Er det f.eks. en chokoladetærte med passionsfrugtcoulis vil den karakteriseres som en mørk dessert. Er det en passionsfrugtsouffle med chokoladesovs er det en lys dessert.

Eksempler på mørk dessert, f.eks. Gateau Marcel, brownie, chokoladetærte eller andre desserter med mørk chokolade, desserter med mørke bær som kirsebær, brombær og solbær.

 

 

Vinen til mørke desserter vil i de fleste tilfælde give den bedste harmoni, hvis den er lavet på blå druer. De mørke bærtoner og det lille strejf af tannin holder takt med chokoladen, som godt kan overvælde mange hvide dessertvine. Jeg har valgt en Banyuls fra Rousillon i Sydfrankrig, som laves på samme måde som portvin men med lavere alkohol, så den ikke virker så stærk. Grenache-druen er lav på tannin, og vinen rummer saftige toner af kirsebær, blomme og brombær krydret med et strejf af ros- marin og sød lakrids. Servér ved 12 °C.

Konditorens Gateau Marcel fra butikken på Nordre Toldbod 6-8 personer 160,-

Når klokken slår 2019

Fejr nytåret med udsøgt kransekage og Champagne