Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 800,70
Vin de Savoie Apremont
- 6 stk. 800,70
157,-
209,33 pr. l.
6 stk.
800,70
133,45 pr stk.
Spar 141,30
Beskrivelse
I en tid hvor de sprøde tyske og østrigske hvidvine virkelig har fundet sammen med det ny nordiske køkken er det forunderligt at vinene fra de forskellige distrikter i Savoie, der langt hen ad vejen byder sig til med de samme lifligheder, stadig er så upåagtede at det er de færreste der ved at de franske myndigheder i denne østlige krog af Frankrig administrerer 15 forskellige appellationer.
Den måske mest kendte er Apremont der også er navnet på et særegent plateau der blev skabt foden af Massif de la Chartreuse natten til den 24. november 1248, da kalkstens formationerne oppe på bjerget brød sammen og forårsagede et uhyggeligt, massivt og altødelæggende jordskred. Angiveligt det største i Europas historie, men sikkert ikke det første da området allerede dengang hed Apremont (afledt af Aspremonte, der betyder "det bitre bjerg")
Selv 775 år senere er landskabet kaotisk med gigantiske blokke af kalksten der stikker op blandt vinstokkene, der står på overvejende østvendte skråninger ned mod små bække, moser og vandhuller. Her har familien Ravier en håndfuld parceller med 10 til 60 årgamle vinstokke. Til sammen knap 4 ha. og udelukkende den lokale druen Jacquère, der altid definerer Apremont vinene.
Høsten er maskinel med en soignering af klaserne inden et helklasepres, hvorefter mosten køles ned og får lov til at sætte sig i 36 til 48 timer inden den forvandles til vin i rustfrit stål. For at skærpe den aromatiske profil arbejdes der med overpumpninger (battonage) i de første uger efter den alkoholiske gæring og dernæst modner vinen 6 måneder sur Lie i tankene frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En dejlig frisk ”alpin” hvidvin hvor de diskret blomstrende noter af fersken, banan, bergamotte, lime, mynte og citrontimian får lidt kant fra en empyrumatisk note. Diskret, let grænsende til flygtig, delikat.
Producent
Philippe, Claudine og Sylvain Ravier fra Domaine des Boissonnets er nogle af vores nye venner og de leverer de første vine fra det spændende Savoie, som er kommet i sortiment hos Løgismose. Når du smager dem, vil du undre dig over, at det skulle tage os 50 år før vi nåede dertil. Især når vi har det erklærede mål at være bredt repræsenteret ikke bare i de områder, der er ”en vogue”, men også de mere perifere, ofte oversete regioner.
Savoie er nærmest sit eget lille vinland i vinlandet; De komplekse jordbundsforhold, som er et resultat af Alpernes rejsning, det alpine klima blandet med indflydelse fra Middelhavet mod syd, og de mange lokale druesorter, som kun findes her. Savoie er unik og underfundig og har i mange år været glemt af omverdenen. Vinene blev fremstillet i små mængder og nydt lokalt, og for at smage dem måtte man rejse til regionen.
En gradvis forandring er i gang, og Domaine Ravier er et glimrende eksempel på hvordan bare 3 ha. kan blive til 35 ejede og lejede ha., og hvordan en familie i fællesskab kan løfte mange generationers stilstand til et nyt niveau.
Far Philippe Ravier har siden 2004 fået følgeskab af sin søn, Sylvain, i kælderen, mens mor Claudine tager sig af kontoret og det administrative. De kalder det selv ”a family affair” og det de foretager sig sammen "en selvfølge" og "et kald". På trods af at familien Ravier har produceret vin i generationer i Savoie, er det først nu, med Philippes visionære og ambitiøse tilgang, at mængderne er blevet store nok til, at også systematisk eksport af vinene er blevet familiens ambition.
Domaine Ravier ligger i hjertet af regionen og på grund af knopskydningerne ligger de 35 ha. med vinstokke spredt på mange små parceller på de ler og kalkstens rige skråninger omkring de to symbolske bjerge i Savoyen: Mont Granier og Savoyarde. Og det åbner op for en meget divers portefølje på mere end 20 vine som Claudine for at bevare en lille smule overblik har inddelt i 4 grupper:
- Vinene fra skråningerne på Massif des Bauges og La Savoyarde hvor Chignin Bergeron kaldes Savoie-vinbøndernes Grand Cru og i de bedste øjeblikke er en hvidvin, som skal tælles med blandt Frankrigs mest delikate.
- Vinene fra terrasserne over højrebredden af Isère-floden mellem byerne Saint-Jean de la Porte og Fréterive, der kaldes for de røde vines paradis.
- Vinene fra Apremont og Abymes oppe bag Myans og for foden af Massif de la Chartreuse som kommer med en særlig sprødhed og mineralitet.
- Vinene fra vinmarkerne på skråningerne omkring Lake Saint André der er klassificeret som et "Grand Site" hvor de for de fleste ukendte druer Altesse og Jacquère kan veksles til vine med en fascinerede flintet mineralitet.
Philippe, Claudine og Sylvain Ravier har været en del af Løgismose familien siden oktober 2020.
Se vores aktuelle fra Domaine des Boissonnets/Domaine Raviers
Oprindelse
Distrikt
Vin de Savoie er en regional appellation i regionen Savoie for foden af Alperne i det østlige Frankrig. Nærheden til Alperne giver både fine skråninger med sydvendt eksponering, men også beskyttelse mod kraftig vind i det ellers kølige kontinentale klima. De store søer i området som Lake Geneva og Lake Bourget er endvidere med til at modere klimaet. Vinmarksarealet er hele 1700 ha fordelt på forskellige lokationer. Et væld af druesorter dyrkes i appellationen, og der kan produceres både mousserende, hvid, rosé og rødvin om end hvidvin er det mest udbredte. Den mest plantede sort en den grønne Jacquere, men også Chardonnay, Altesse, ligote, Mondeuse Blanc, Chasselas og Gringet dyrkes. Ved enkeltsortsvine er det ikke unormalt at se druesorten angivet på etiketten. På de røde vines side er særligt Mondeuse udbredt, men også Pinot Noir og Gamay anvendes.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter