Mens Vermouth hviler på laurbærrene og drømmer om den tid der var engang, er Vermut (uden "o" og "h") blevet den måske største trend inden for alkohol i Spanien, og på få år er denne aromatiserede vin blevet så hip, at såkaldte "vermuteria" - vermouthbarer - bliver ved med at poppe op i mange af de større byer. Og her kan man så lade nysgerrigheden råde og opdage at spansk Vermouth/Vermut er blevet en udogmatisk legeplads med smage der stritter i alle mulige retninger fordi der ikke findes nogen egentlige spilleregler. Og har man været heldig og er tumlet ind på et af de seriøse vermuteria vil man opleve at bundniveauet er tårnhøjt fordi vores værter konkurrerer på kvalitet og scanner markedet for nye spændende produkter.
Nede i bakkerne bag Tarragona omkring 120 km. syd for Barcelona finder vi den ældste og største produktionszone for Vermut og også det fine familiefirma De Muller, som tappede deres første Vermut tilbage i 1851. De har om nogen fulgt Vermouth'ens op og nedture og tilpasset deres ambitionsniveau til den pris som markedet var villig til at betale og lige nu glæder de sig over opturen som betyder at de mod en beskeden prisstigning har fået mulighed for at tage deres Vermut mere seriøst end på noget tidligere tidspunkt.
Selvom denne lyse Vermouth Iris Blanco er funderet på en gammel recept har den således aldrig smagt bedre end nu og den helt simple forklaring er at man aldrig tidlige har stillet så strenge krav til den Airen funderede vinbase og den druebrændevin som balancerer og stabiliserer Vermouth Iris Blanco ved bare 16% alkohol. Ja, vi har ved besøg dernede kunnet konstatere at både vinen og akvavitten sagtens kunne nydes inden den subtile urtete med udtræk af forskellige aromatiske planter blev tilsat.
Recepten er som sædvanlig en koket familiehemmelig, men den mangeårige vinmager Jordi Benito afslører dog, at der her ikke er tale om hundredvis af ingredienser men tværtimod få velovervejede smagsgivere som ikke helt overdøver den obligatoriske malurt og samtidig tilfører Iris Blanco en præcision og friskhed midt i al sødmen som er ganske imponerende.
Fascinerende noter af anis som smelter sammen med citron, bitre mandler og også solmodne hindbær. Mild og meget silkeagtig i munden på grund af den nærværende sødme. Meget behagelig så længe den er iskold og en fremragende mixer på grund af den rene næsten diskrete fremtoning.
Vermouth Iris Blanco har i årenes løb blevet tildelt et utal af priser. senest en guldmedalje i "Categoria de Vermuts Blancs" ved Vinari, som er den vigtigste spanske konkurrence for Vermouth.