Borgo Paglianetto blev en realitet i 2008, da brødrene Antonio og Giovanni Battista Roversi sammen med 3 venner besluttede at indgå et partnerskab og løbe et fælles projekt i gang. De var overbeviste om at det særlige mikroklima i den nærmest lukkede dal, den såkaldte Alta Valle dell'Esino, med den for Marche-regionen usædvanlige orientering nord-syd, rummede muligheder for at dyrke druer af ypperste kvalitet. Muligheder som endnu ikke var blevet udforsket fordi de bedste druer forsvandt op i tankene på kooperativerne og de store private producenter, som alle funderede deres forretningsmodel på levering af billige vine til supermarkederne.
Som udgangspunkt var det kun den ene af vennerne (Mario Basilissi der var/er en erfaren agronom), der måske havde kompetencer til at gå aktivt ind i projektet, men det handlede ikke om en ny levevej for nogen af dem. De var/er alle midt i livet og havde/har gode job i finanssektoren og universitetsmiljøet og projektet handledes i lige så høj grad om at bevare en kærlig forbindelse til deres fælles hjemegn.
De besluttede at fundamentet skulle være en fusion og modernisering af de 2 vingårde ‘Azienda Pagina og ‘Azienda del Carmina, som de var familiære med i dalen, og da kun en mindre del af de tilhørende arealer var tilplantet med vinstokke skulle det også handle om en gradvis omstilling på de bedst eksponerede skråninger. Først en omstilling fra andre afgrøder til vin og derpå fra konventionel kultur hen over økologi og frem mod biodynamik.
Til at føre projektet ud i livet endte med at ansætte vinmageren Angelo Carucci, som fik den konsulterende ønolog Aroldo Bellelli med på sidelinjen som livline og sparringspartner. De havde arbejdet sammen tidligere og delte iværksætternes drøm om at producere transparente vine ud fra bæredygtige principper, og det team viste sig at være et scoop.
I mere end 10 år har iværksætterne således mødtes med deres lokomotiver og ildsjæle ca. en gang om måneden for at afstikke retningen og for at være en del af den succeshistorie, som Borgo Paglianetto er blevet.
Allerede de første årgange blev tårnhøjt vurderet i de italienske vinguider. Blandt andet blev den hvide Vertis placeret som den bedste Verdicchio di Matelica i debutårgangen i 2011 udgaven af Le Guide de L’espresso og siden er det gået slag i slag frem mod den foreløbige kulmination i 2019, da alle vingårdens 4 Verdicchio vine røg i 3 glas finalen i Gambero Rosso med en bemærkning om at ”Their entier range of Verdicchio is exceptionel. More precise and impressive than ever.”
Udpluk af nyere hæderspriser:
- Guida Vinibuoni d’Italia 2020: 4 stelle til Petrara 2018
- Guida Vinibuoni d’Italia 2020: 4 stelle til Terravignata 2018
- Guida Slow Wine 2020: "Vino Quotidiano" og "Bottiglia" til Terravignata 2018
- Guida Slow Wine 2020: "Grande vino" og "Bottiglia" til Jera 2015
- Guida Gambero Rosso 2020: Tre Bicchieri til Jera 2015
- Guida Gambero Rosso 2019: Tre Bicchieri til Vertis 2016
- Guida Slow Wine 2019: Grande vino til Vertis 2016
- Guida L'Espresso 2019: Terravignata 2017 blandt migliori 100 vini bianchi Italiano
- Guida Vinibuoni d’Italia 2019: Golden Star til Petrara 2017
- Guida Vinibuoni d’Italia 2019: 4 stelle til Terravignata 2017
- Guida Berebene 2019: Premio qualità/prezzo til Vertis 2016
- Guida Berebene 2019: Premio qualità/prezzo til Petrara 2018
"There is one Italian white grape that I believe has yet to get the full attention it deserves. It’s a variety that can be produced in a young and remarkably fresh style to pair with the warmest of summer days and light cuisine. It’s also capable of producing a much more serious wine with the potential to mature for upwards of a decade. It even succeeds when harvested late, lending textural depths and ripeness that balances wonderfully against the variety’s naturally high acidity. Oak? It can handle that too, while still communicating varietal purity. The fact is, it may be the most versatile of all of Italy’s white grapes". ERIC GUIDO ON VINOUS - SEPTEMBER 2020