Animae refererer på det gamle latinske sprog til selve sjælen, og for vinmageren Andrea Gallina og hans team er dette den smukkeste blomst i buketten fra Perlage, og alle de associationer nogle måtte have til tegneserier og animerede film får her pænt lov til at blive stående udenfor døren. Perlage var de første til at trække en økologisk certificering i Cornegliano-Valdobbiadene og i 2008 fulgte så efter 2 års eksperimenter denne Prosecco uden tilsat svovl, eller som de selv så fint formulerer det "with out any additives whatsoever."
Vinen var epokegørende da den kom, og det er den såmænd stadig, for selvom Animae viser, at det er muligt at udvikle mousserende kvalitetsvine uden tilsætning af svovldioxid, er det meget få der har turdet, eller har haft succes med at gøre Perlage kunsten efter. I Prosecco-land så vidt vides ingen!
Udfordringen med svovl og de fleste mousserende vine er at der både ved Champagne og Charmat-metoden er tale om 2 gæringsforløb. I begge forløb udvikles der ud over alkohol også svovlforbindelser og når man til sidst glæder sig over de fineste bobler vil man som regel også sidde tilbage med et svovlindhold som overskrider myndighedernes bagatel grænse hvorefter det skal deklareres, at vinen indeholder svovl selvom intet er tilsat.
Andrea Gallina og hans team løste dette problem ved i samarbejde med laboratoriet på landbrugsskolen Cornegliano først at identificere og siden opformere særlige gærstammer på Glera-druerne, som kunne forvandle sukkeret til alkohol med en meget lav egenproduktion af svovl. I 2012 var man nået så langt, at man kom ned under myndighedernes bagatelgrænse og slap for at anføre at vinen indeholdt sulfitter, og sådan har det været lige siden selvom Andrea Gallina hævder at vinen og Perlage befinder sig i den såkaldt evolutionære fase.
For at komme i mål uden svovlens antioxidanter fremstilles vinen i et særligt 100 % iltfrit miljø og vinen omfavner derfor fortiden samtidigt med at den griber nutidens teknologiske muligheder. Man fornemmer straks at svovl også præger det udtryk vi normalt forbinder med Prosecco. Her er profilen anderledes intens, og der er uden filter direkte hul igennem til vinifikationen, til druen og det terroir, som vinstokkene står i, samtidig med at de kontrolmuligheder man har fraskrevet sig betyder at den sædvanlige milde lette sødme er erstattet af et tørt udtryk, som nærmer sig det, vi forbinder med Pas Dosè i mousserende vine.
En øjenåbner hvis man vil opleve hvad Prosecco også kan, og et Must Try for alle med veneration for mindre manipulerede mere naturlige vine.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent tydelige naturvins-karakteristika