Hvis du holder af de sprøde vine fra Sancerre er der al mulig grund til at spænde hjælmen og cykle ned langs Loire-floden for at opleve, hvorledes en række primært mindre vinbønder har formået at løfte deres bundniveau og leverer på et niveau, som let matcher flertallet af de Sancerre vine, som i dag bliver skabt på frugt høstet på skråninger, som producenternes bedsteforældre - selv i deres vildeste drømme - aldrig havde troet skulle blive en del af fortællingen om Sancerre.
En af dem er Vincent Leclair på Domaine de La Rochette som for 8 år siden tog over efter sin far og nu producerer nogle vine, der allerede har vagt international opmærksomhed. Således har familiens vine, der tidligere måtte nøjes med at flagede med forskellige Médaille de Bronze og Médaille d’Argent, taget det sidste step op, og nu handler det udelukkende om guldmedaljer. Eller som Vincent Leclair lidt forsigtigt spørger: ”Mon ikke vi er ved at være hvor vi skal være, så vi ikke behøver kaste flasker efter de forskellige konkurrencer?”
Touraine-Chenonceau blev en realitet i 2011 efter at INAO i 15 år havde undersøgt jordbundsforholdene på det plateau, som følger Cher-flodens løb. Her har man så kortlagt omkring 50 veleksponerede, vel drænede ha., der alle har en kalkholdig tufa og flintet ler kalkstens jordbund, lokalt kendt som "Aubuis" og "Perruche", til fælles. En jordbundssammensætning, som ifølge eksperterne skulle bidrage med en særlig karakter til vinene, som i øvrigt ikke må fadlagres og først må frigives den 1. april efter at være blevet godkendt i en blindsmagning.
Domaine de La Rochette fik knap 4 ha. med i den nye Touraine-Chenonceau appellation, og herfra henter Vincent Leclair sine druer hjem fra de 40-60 år gamle vinstokke med en moderne høstmaskine, som klarer opgaven på få timer. Der foretages en omhyggelig sortering og 100% afstilkning af druerne før de ryger i pressen, hvorfra kun den frit løbende most anvendes. Mosten tilføres drueskallerne og får lov til at trække og sætte sig i et par døgn inden den forvandles til vin i rustfrit stål og modner 12 måneder sur Lie frem mod aftapningen på flaske.
En generøst blomstrende og omfavnende Sauvignon Blanc som leverer lag på lag af eksotiske frugter på en subtil bund af flintet mineralitet. Ikke overvældende og trættende, men mild og pirrende på en lokkende ”kom så og tag mig” måde, som er ganske fascinerende. Efter vores bedste overbevisning en af de mest delikate Sauvignon Blanc vine, der er produceret i udenfor Sancerre i 2020!
Prøv den sammen med en gang lyngrillede Læsø hummer der er vendt i finthakkede krydderurter både før og efter de møder gløderne.