Det er såmænd ikke så længe siden, det var solsikkerne og ikke vinstokkene, der stod og kiggede efter lyset på den kystnære slette nedenfor Caselli-reservatet syd for Livorno. Men så var der lige en Mario Incisa della Rocchetta, som havde plantet Cabernet tilbage i 1944 og Piero Antinori’s bedste ven og ikoniske francofine vinmager Giacomo Tachis, som kom forbi og sørgede for, at de første flasker Sassicaia kom til salg i 1971.
På det tidspunkt var de få andre vine, der blev produceret overvejende hvide, og sådan var det stadig i 1984, da det tilplantede areal havde passeret de 100 ha. og Bolgheri fik sin DOC. Den første disciplin beskrev derfor kun Bolgheri Bianco og Rosato, og Sassicaia forblev en Vino da Tavola for de indviede.
Først i 1994, da det tilplantede areal havde passeret de 250 ha., kom revision af DOC-regulativerne, som lukkede rødvinene ind i varmen og samtidig placerede Sassicaia som en helt særlig Bolgheri Superiore. En position som blev udbygget i 2013 da myndigheder løftede Sassicaia op på den aller øverste hylde i det italienske hierarki. Sassicaia sin helt egen Denominazione di Origine Controllata Bolgheri Sassicaia.
Bolden begyndte at trille da 1972-årgangen blev verdensberømt overnight, da den ved en blindsmagning placerede sig foran 33 andre Cabernet Sauvignon dominerede vine, herunder hele den måbende top fra Bordeaux. Den var det første varselsskud om, at der var såkaldte supertoscanere på vej og langsomt og på trods af at Sassicaia aldrig har været voluminøs, generøs og umiddelbar som dem en ung Robert Parker løftede frem mod berømmelse blev Sassicaia langsomt et ikon på den italienske vinscene.
Og det fantastiske er at Sassicaia 's stjerne nu mere end 50 år senere blinker stærkere end nogen side, selvom der med omkring 200.000 årlige flasker ikke længe er tale om en lille nicheproduktion, og selvom vinen fortsat kan virke så urimeligt reserveret som ung, at anmeldernes rutinemæssige topvurderinger kan forekomme noget rutineprægede.
Det er i dag Marchese Mario Incisa della Rocchetta 's søns adoptivsøn Sebastiano Rosa, der står bag Sassicaia i et nært samarbejde med en af Italiens førende kvindelige vinmagere Graziana Grassini. Giacomo Tachis havde spottet Graziana allerede i 1980'erne, da hun skabte sine første vine for Castello del Terriccio og han hentede hende ind i kredsen omkring San Guido. Så da den gamle mester lod sig pensionere i 2009 trådte Graziana Grassini op ved siden af Sebastiano Rosa.
Se de aktuelle vine fra San Guido her