Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.295,-
Toscana Rosso Guidalberto
- 6 stk. 2.295,-
450,-
600,- pr. l.
6 stk.
2.295,-
382,50 pr stk.
Spar 405,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
92
The 2020 Guidalberto is taut and tight with plenty of tart cherry and wild berry. The wine offers great freshness and tension with bay leaf, spice, wild cherry and pressed lavender buds. There is a hint of black olive too. The blend is equal parts Cabernet Sauvignon and Merlot. Monica Larner - Juli 2022
Vinous by Antonio Galloni
92
James Suckling
92
April 2022
Beskrivelse
Dette er den såkaldte anden vin til legenden Sassicaia på fra den toskanske Middelhavskyst. Vinen som i 1972-årgangen blev verdensberømt overnight, da den ved en blindsmagning placerede sig foran 33 andre Cabernet Sauvignon dominerede vine, herunder hele den måbende top fra Bordeaux. Den blev det første varselsskud om, at der var såkaldte supertoscanere på vej. Den var årsagen til etableringen af vindistriktet Bolgheri, og senest har de italienske myndigheder i 2013 valgt at beskytte ikonet ved at etablere et helt særligt regelsæt omkring vinen i Denominazione di Origine Controllata Bolgheri Sassicaia.
Egentlig er det lidt af en tilsnigelse at kalde Guidalberto for anden vinen, i det det kun er en del af de Cabernet Sauvignon druer, der indgår i drueblandingen, som kommer fra de samme parceller, som leverer frugten til Sassicaia og Merlot-druen har aldrig været en del af gameplanen for Sassicaia. Hovedparten af frugten kommer således fra parceller tilplantet 90'erne, hvor man, inspireret af den succes som bl.a. Ornellaia og Le Macchiole havde fået med Merlot, ønskede at give Sassicaia en Pomerol inspireret lillesøster. I de første årgange var Guidalberto således Merlot domineret, men allerede i 2004 tippede balancen og 16. gange på stribe var drueblandingen 60/40 i Cabernet Sauvignons favør. Her i 2020 er der tale om lige dele Merlot og Cabernet Sauvignon.
Vinen er gæret uden fremmede gærkulturer i rustfrit stål hvor også de malolaktiske fandt sted inden vinen modnede 15 måneder på hovedsagelig franske, men også en del amerikanske fade, inden den blev filtreret ganske let og tappet på flaske og frigivet til salg i foråret 2022.
Denne 21. udgave er en smuk og klassisk version af Guidalberto, men bestemt ikke en klassisk supertoscaner, hvis man forbinder power og wow-effekter med dette begreb. Mindre overdådig, men i stedet superenergisk, frisk og smukt velafbalanceret med herlige søde kirsebær, solbær, ribs mynte og rose, der spiller max op til chokoladen, vaniljen og de søde krydderier fra fadlagringen.
Producent
Det er såmænd ikke så længe siden, det var solsikkerne og ikke vinstokkene, der stod og kiggede efter lyset på den kystnære slette nedenfor Caselli-reservatet syd for Livorno. Men så var der lige en Mario Incisa della Rocchetta, som havde plantet Cabernet tilbage i 1944 og Piero Antinori’s bedste ven og ikoniske francofine vinmager Giacomo Tachis, som kom forbi og sørgede for, at de første flasker Sassicaia kom til salg i 1971.
På det tidspunkt var de få andre vine, der blev produceret overvejende hvide, og sådan var det stadig i 1984, da det tilplantede areal havde passeret de 100 ha. og Bolgheri fik sin DOC. Den første disciplin beskrev derfor kun Bolgheri Bianco og Rosato, og Sassicaia forblev en Vino da Tavola for de indviede.
Først i 1994, da det tilplantede areal havde passeret de 250 ha., kom revision af DOC-regulativerne, som lukkede rødvinene ind i varmen og samtidig placerede Sassicaia som en helt særlig Bolgheri Superiore. En position som blev udbygget i 2013 da myndigheder løftede Sassicaia op på den aller øverste hylde i det italienske hierarki. Sassicaia sin helt egen Denominazione di Origine Controllata Bolgheri Sassicaia.
Bolden begyndte at trille da 1972-årgangen blev verdensberømt overnight, da den ved en blindsmagning placerede sig foran 33 andre Cabernet Sauvignon dominerede vine, herunder hele den måbende top fra Bordeaux. Den var det første varselsskud om, at der var såkaldte supertoscanere på vej og langsomt og på trods af at Sassicaia aldrig har været voluminøs, generøs og umiddelbar som dem en ung Robert Parker løftede frem mod berømmelse blev Sassicaia langsomt et ikon på den italienske vinscene.
Og det fantastiske er at Sassicaia 's stjerne nu mere end 50 år senere blinker stærkere end nogen side, selvom der med omkring 200.000 årlige flasker ikke længe er tale om en lille nicheproduktion, og selvom vinen fortsat kan virke så urimeligt reserveret som ung, at anmeldernes rutinemæssige topvurderinger kan forekomme noget rutineprægede.
Det er i dag Marchese Mario Incisa della Rocchetta 's søns adoptivsøn Sebastiano Rosa, der står bag Sassicaia i et nært samarbejde med en af Italiens førende kvindelige vinmagere Graziana Grassini. Giacomo Tachis havde spottet Graziana allerede i 1980'erne, da hun skabte sine første vine for Castello del Terriccio og han hentede hende ind i kredsen omkring San Guido. Så da den gamle mester lod sig pensionere i 2009 trådte Graziana Grassini op ved siden af Sebastiano Rosa.
Se de aktuelle vine fra San Guido her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter