Massetino er den nye 2. vin til kultvinen Masseto, som er vokset frem i baghaven hos Tenuta dell'Ornellaia - eller rettere på nogle parceller et par km. nordvest for vingården - hvor Lodovico Antinori sammen med sin daværende makker André Tchelitscheff som et eksperiment plantede de første Merlot stokke i 1983 og 1984. Ingen aner i dag hvor vinstokkene kom fra, men rygtet om vinen, med den dengang yderst beskedne produktion, spredtes blandt vinelskere.
Masseto blev kult, og da Wine Spectator, som havde fulgt vinen lige fra starten, kastede 100-point efter 2001-årgangen mangedobledes efterspørgslen, og de seneste 10 år har Masseto overhalet Ornellaia på alle parametre (undtagen smagen, som ikke kan/bør sammenlignes, da der er tale om meget forskellige vine). Nogen kalder den endda for Italiens svar på Petrus!
Frescobaldi ’s folk med forstand på branding mente derfor, at Masseto skulle have lov til at vokse helt ud af Tenuta dell'Ornellaia skygge. Derfor besluttede man i 2016 at bede det kendte arkitektfirma Zito & Mori designe og opføre en helt ny vingård og allerede i efteråret 2018 stod den klar til at modtage sin første høst. Massetino er således ikke blot den nye 2. vin til Masseto, det er også den første vin, som er blevet frigivet fra den nye kælder.
Massetino blev også produceret på en forsøgsbasis, som en slags prøveballon til det italienske marked i 2017, men dette er den første årgang, der glider ind ved siden af Masseto hos købmændene i Bordeaux og med Antonio Galloni's bemærkning om at den er "more complex and nuanced than most flagship wines in Tuscany’s Maremma" har den fra start fået fuld opmærksomhed hos den voksende flok af såkaldte "Fine Wine" formidlere.
Massetino er en "næsten ægte" 2. vin sådan som vi kender det fra Bordeaux. "Ægte" forstået på den måde at der er tale om frugt fra yngre vinstokke, som endnu ikke kvalificerer sig til Le Grand Vi, som finder sammen med Merlot-vine som pilles ud af ligningen når Masseto sammenstikkes, og kun "næsten" fordi man ønsker en lidt friskere profil og derfor tilsætter en lille smule Cabernet Franc, som aldrig ville have fundet vej til Masseto.
Der var i 2018 tale om en langstrakt høst som startede allerede den 31. august på parcellerne med de yngste Merlot-stokke og herefter forsatte helt frem til den 4. oktober med flere parceller der blev "serviceret" flere gange for at plukke de enkelte klaser på det helt optimale tidspunkt. Samlet blev det til 9 forskellige Lot som efter alle stilke var fjernet blev vinificeret hver for sig i koniske betontanke uden fremmede gærstammer. Vinen er fyldt på franske fade (50% nye) allerede efter en månedstid hvor den malolaktisk gæring naturligt fandt sted, og efter 12 måneder er den endelige vin sammenstukket og derpå fyldt tilbage på fadene for at modne yderligere 3-4 måneder frem mod aftapningen på flaske, hvorefter vinen er frigivet til salg i Bordeaux i oktober 2020.
Mindre potent og knap så sort som Grand Vin, men stadig til den mørke side og også domineret af masser af modne røde bær, som allerede integrerer med krydderierne og sødmen fra fadene. En dejlig harmonisk og velafbalanceret, ja i forhold til Masseto nærmest munter og koket vin med en underliggende mineralitet som fremmer fornemmelsen af friskhed. Der er ikke noget man kan sætte en finger på her. Bortset fra prisen.