Fin Rosso på 2 af de klassiske toskanske druesorter fra filminstruktøren Reudi Gerber, som i 1993 tabte sit hjerte til et særligt landsted i Maremma, som nu er forvandlet til en vidunderlig agriturismo og et økologisk landbrug, som hylder Rudolf Steiners principper og nu producerer en stribe fremragende produkter, som alle er biodynamiske certificeret hos Demeter.
Der er tale en næsten ligelig blanding af Sangiovese og Ciliegiolo. ”Næsten” fordi ”vi jo hverken har haft tommestokken eller vægten fremme og fordi nogle procent, når det kommer til smagen, ikke betyder så meget”, som den unge vinmager Laura Rossi så rigtigt konstaterer. Men ikke desto mindre et makkerskab mellem Sangiovese som har været kulturbærende i Toscana siden etruskerne og så Ciliegiolo, som er ret udbredt i det centrale og sydlige Toscana hvor den også indimellem begaver os med ret enestående sortsvine.
Høsten er manuel og der sker en soignering af klaserne inden de rammer gæringstanken, hvor Laura Rossi og hendes team de første dage praktiserer den såkaldte maceration carbonique, hvor farve og aroma trækkes ud i mosten under kulsyretryk, inden den alkoholiske gæring for alvor kommer i gang. Mosten forvandles til vin uden fremmede gærstammer, nærmest uden omrøringer, uden svovl eller andre kemiske tilsætningsstoffer, chaptalisering, tilsætning af enzymer, forsuring eller nogen som helst input fra den imponerende liste over mulige manipulationer i kælderen. Efter gæringen modner vinene 4 måneder i tanken, hvor de samtidigt klares naturligt. Herefter sammenstikkes den endelige cuvée som, når den har "sat sig", tappes på flaske uden filtrering, eller tilsætning af svovl.
Resultatet er en uhøjtidelig elskelig vin med en livlig rød farve og en frisk bouquet af modne ribs og kirsebær og ikke mindst friske urter. Den er aromatisk, fyldig og velafbalanceret og det er det frugten og den ungdommelige vitalitet, som her leverer det nødvendige drive.
Oplagt til de traditionelle toskanske antipasti og pastaretter serveret på en bund af tomatsaucer funderet på fuldmodne tomater. Dem der som du næsten ikke kan skaffe i Danmark!
"The wine is born alone. If you let it be. And only then, will it tell its true story. From the clay-filled soil, the sunny days of Tuscan summer, and the cool nights by the sea. We do not want to meddle, we want to simply listen to the story that the wine is telling us. We work with the utmost care, without adding or filtering anything. We let things happen. It is a pure appreciation that engages the senses with what comes from nothing but the sun, the earth, and the grapes." -Reudi Gerber 2016
Som det forstås en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent tydelige naturvins-karakteristika