Testamatta er på få år blevet en kultvin. Den er skabt af den norsk, schweizisk, israelske italiener Bibi Graetz, som, i en interimistisk kælder nær familiens slot oppe bag Firenze, på anarkistisk vis sætter sig ud over de forskellige Chianti appellationer for at lade frugten fra før forsømte og forladte enklaver med gamle vinstokke bestemme.
"Testa-Matta" er et kærligt kælenavn, som man i Italien bruger om glade, kreative, stærke ofte lidt skæve personligheder, og vinen er Bibi Graetz forsøg på at udfordre traditionerne med et skud kreativitet for på den måde at løfte begrebet "super-toscaner" op til next level. Testamatta debuterede så sent som i 2002 i form at bare 4.000 flasker funderet på frugt fra 2000-årgangen, og var i de første år et blend mellem Sangiovese, Canaiolo, Colorino, Moscato Nero og Malvasia Nera.
Robert M. Parker Jr. blev tidligt gjort opmærksom på vinen og kvitterede med 90-point og en bemærkning om, at denne debut meget vel kunne være netop den "new super-Tuscan", som Bibi Graetz drømte om at skabe. Siden har Robert Parkers forskellige musketerer i Italien fulgt Bibi Graetz projekt med det imponerende resultat, at denne Testamatta og Bibi Graetz anden top vin Colore i alle årgange er blevet belønnet med 90-point eller meget mere, selvom begge vine i årenes løb er blevet forvandlet både med hensyn til druesammensætning, fadlagring og frigivelsestidspunkt.
Således forsvandt de 2 aromatiske druer Moscato Nero og Malvasia Nera tidligt ud af drueblandingen, og siden 2005-årgangen har Testamatta være produceret på 100% Sangiovese fra et voksende antal af små parceller med gamle vinstokke. I 2012 kom Bibi Graetz på grund af varme og tørke til at mangle mere end halvdelen af den sædvanlige frugten til vinen, og det fik ham til at intensivere jagten på endnu flere parceller med gamle vinstokke, så han kunne stabilisere og skalere produktionen.
Efter en pause i 2014 markerede 2015’er således et kvantitativt kvantespring fremad i det vinen nu inkluderede frugt fra gamle Sangiovese stokke fra en række nye samarbejdspartnere, som har muliggjort en forøgelse af produktionen, og med denne 2016’er er endnu flere parceller i bakkerne omkring Vincigliata, Londa, Lamole, Montefili og Siena blevet velsignet hvorefter produktionen ifølge Bibi Graetz har fundet sit niveau.
Over alt plukkes druerne plukkes i hånden, og som noget ganske særlig besøges de forskellige parceller både 3 og 4 gange for at plukke de enkelte klaser ved optimal modenhed. Drueklaserne soigneres allerede oppe i vinmarken, og der sker endnu en sortering på vingården efter alle stilke er fjernet, hvorefter druerne knuses ganske let og fyldes på opretstående brugte franske fade hvori de både skal gære og modne. Gæringen forløber uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol, men med 6 daglige omrøringer i fadene, og derpå følger afhængig af årgangen 18-24 måneders modning inden den endelige vin sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Bibi Graetz er selv glad for vinen og noterer blandt andet: "This Testamatta is so generous, it is able to deliver at the same time and with extreme balance the strength of the vintage and the elegance of Sangiovese. 2016 is so surprising in the glass, with a lot a different layers, starting from the red fruit, back tea and earth aromas and continuing with tobacco, black cherry and leather. This Testamatta has so much personality!”