På en lille undseelig ejendom ikke langt fra forældrenes middelalderlige Castello di Vincigliata fremstiller vinmageren Bibi Graetz sine vine med den vidunderligste udsigt ned mod Firenze.
Fra en start med bare 2 ha. på en skråning ved Fiesole er er han på bare 20 år blevet en af Italiens mest ikoniske vinmagere, og da han samtidig også besidder et betydeligt talent for abstrakt kunst, kommer hans vine i farvestrålende flasker, som begejstrer alle allerede inden proptrækkerne er begynder at sno sig ned mod dråberne.
Eller måske ikke alle og måske ikke helt abstrakt kunst, al den stund, at hans Soffocone di Vincigliata, hvor han lader en skøn kvindeskikkelse måske, måske ikke hygger sig med et par fabeldyr, er blevet ramt af indrejseforbud til det forjættede USA.
Bibi Graetz hedder egentlig Dan Erland Graetz, og da såvel hans mor som hustru er norske og hans far Gidon Graetz er resultatet af et sammenstød mellem Schweiz og Israel har Bibi Graetz aldrig følt sig knuget eller forpligtet af traditionerne da han som autodidakt fandt på han skulle være vinmager. Hans første vin blev skabt på frugten fra høsten i 2000 og de første havde han en professionel ønolog med på sidelinjen. De blev imidlertid aldrig helt enige om retningen og allerede i 2004 samtidigt med at Robert Parker udråbte debutvinen "The debut of a new super-Tuscan" stillede Bibi Graetz sig alene i spidsen for projektet.
Bibi Graetz udtrykte tidligt sin manglende respekt for de omfattende ny tilplantninger i Chianti-distrikterne i 1980'erne og 1990'erne og talte om uniformering tab af kulturarv. Og de sidste 20 år har han ledt efter og fundet små exceptionelt eksponerede enklaver med gamle vinstokke hvis frugt blev forvandlet til middelmådighed på kooperativerne og hos producenter, som ikke vidste bedre. Bibi Graetz tilbød at købe druerne, og har efterhånden signet mere end 50 aftaler om langvarige samarbejdsaftaler, og så er aftalerne på barndommens ferieø Giglio, som nu leverer frugten til de hvide vine, endda ikke medregnet.
Bibi Graetz er således på forunderligvis både en garagiste, som efter høsten selv står og rører rundt i fadene, og en negociant, som funderer sin virksomhed på købt frugt. Som allerede antydet har Robert Parker og hans forskellige musketerer i Italien fulgt Bibi Graetz projekt lige fra den spæde start med det imponerende resultat, at begge de to tidligste vine Testamatta og Colore i alle årgange er blevet belønnet med 90-point eller meget mere, selvom de i årenes løb er blevet forvandlet både med hensyn til druesammensætning, fadlagring og frigivelsestidspunkt.
Bibi Graetz er således navnet, hvis man vil opleve de traditionelle druesorter Sangiovese, Colorino og Canaiolo høstet fra vinstokke fra en svunden tid blive forvandlet til unikke vine, som med en dragende finesse svømmer mod strømmen.
Ved side af de håndlavede kultvine producerer Bibi Graetz imidlertid også en række andre vine i andre prissegmenter fra knap så gamle vinstokke, der står på andre knap så unikke parceller. Bibi Graetz kontrollerer således i dag omkring 80 ha. i Chianti distrikterne og på øen Giglio og den årlige produktion har nu rundet de 500.000 flasker, som eksporteres til mere end 100 (!) lande.
Det har givet Bibi Graetz musklerne til at købe det gamle Hotel Villa Aurora og den tilhørende berømte Blu-Bar på den centrale plads i Fiesole udenfor Firenze, og det er planen at produktionen af kultvinene Testamatta og Colore, efter en omfattende ombygning, skal flytte ind på adressen i forbindelse med høsten i 2020.