Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Stauning Whisky A/S, Stauningvej 38, 6900 Skjern
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Det efterhånden ikke helt lille Stauning destilleri i udkanten af Skjern rider på en bølge af succes og via stribevis af nye releases, der foreløbig fortsat tilpasses markedssituationen, lykkes det dem at fastholde interessen. I den grad endda. Som regel bliver nyhederne udsolgt fra destilleriet på rekordtid, og det forlyder, at Staunings danske og internationale forhandlere bliver drænet så hurtigt for flasker, at de tidligste releases ligefrem bliver penge værd. For eksempel er den første udgave af Staunings tørverøgede Single Malt Whisky, der blev frigivet i juni 2012, set udbudt til mere 10.000 kroner i efteråret 2019!
Her er der tale om Staunings 1. originale take på en single malt whisky, hvor tørvene fra søbrinken ved Store Bølling er udskiftet med lyng fra den jyske hede. Kornet er nu som før fra marker, der omgiver Stauning, og det er maltet på gulvet hos Stauning hvorefter bygmalten er tørret og røget med lyngrøg. Den rå whisky blev destilleret på små kobber pot stills opvarmet ved åben ild i 2013 og 14, og siden har den lagret på små 220 liters fade i 3-4 år, nærmere bestemt 1st fill ex-bourbon fade, hvorefter den er sammenstukket og nedvandet til 48,7% og tappet uden brug af hverken koldfiltrering eller tilsætning af farve.
En dejlig stadig ungdommelig whisky med milde ikke overvældende røgnuancer og delikat sødme i en stil, som burde kunne tiltale andre end hardcore fans af tørverøgede single malts. Under den lette røg fornemmes mandler og mørk chokolade og en let bitterhed, som fint pakkes ind i honning og skaber associationer til marcipan. Det relativt høje alkoholindhold fornemmes mere i munden end i duften hvor fadsødmen får selskab af en let udtørrende bitterhed. Meget stilig den korte fadlagring in mente.
Årgang | NV |
Land | Danmark |
Region | INGEN |
Producent | Stauning Whisky |
Vinmager | Mogens Vesterby |
Nettoindhold | 0,5 l |
Lukkeanordning | Træprop |
Antal flasker produceret | 3200 |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 48,7 % |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 3-4 år på 1st fill ex-bourbon fade |
Forventet holdbarhed | Kan gemmes, men bliver ikke bedre. Fornemmelsen af Lyngrøg vil nedtones efter åbningen. |
Varenr.: | 209508 |
Stauning Whisky er et dansk Whisky-destilleri, som blev grundlagt af 9 whiskyentusiaster, som gik rundt med en drøm om at lave en dansk single malt whisky i samme høje kvalitet som single malt whisky fra Skotland, og de noterer, at der skal tre ting til for at lave whisky af høj kvalitet: Gode råvarer, respekt for tradition og tålmodighed.
Stauning Whisky bruger kun de bedste lokale råvarer, og for at opnå den ønskede kvalitet destilleres i små pot stills, dels wash stills, dels spirit stills. Ud over single malt whisky produceres også rye whisky, og som noget ganske specielt bruges maltet rug.
Stauning Whisky blev grundlagt i 2005 og blev dermed det første danske whiskydestilleri i nyere tid. I 2009 flyttedes produktionen fra et tidligere slagteri til et nedlagt landbrug uden for Skjern. I 2015 signede man en aftale med mægtige Diageo - verdens største producent af øl, vin og spiritus, og det gjorde det muligt at rykke ind i smukke nye bygninger i 2018, og den visionære plan er, at der engang ude i fremtiden årligt skal produceres 900.000 liter Whisky i Skjern.
De 9 iværksættere fik tidligt ekstra blod på tanden, da de i efteråret 2006 fik en invitation til et jubilæumsarrangement hos den danske whiskyimportør MacY. Her mødte de den legendariske whiskyanmelder Jim Murray, som fik mulighed for at smage et at deres allertidligste destillater.
Jim Murray sad helt tavs, i flere minutter inden han til sidst udbrød: ”Hvad er det, I har lavet!? Det her har potentialet til noget rigtig godt. Det minder mig om Ardbeg fra 70’erne” hvorefter han fortsatte med det, der skulle blive skelsættende for Stauning Whisky: ”Folk, der elsker røget whisky, vil slå deres egen mor ihjel for at få fat i sådan en flaske her. Dette kan gå hen og blive noget af det bedste røgede whisky i verden, hvis I fortsætter jeres udvikling.”
I 2011 blev de første flasker tappet af “Young Rye”, der hurtigt fik succes og plads på nogle af de mest prestigefyldte barer og restauranter i Danmark - blandt andet Noma, der har haft Stauning Whisky i sortimentet lige siden.
Trods de kølige klimatiske forhold i Danmark, produceres der i dag en betragtelig mængde dansk vin. Siden år 2000 har det været tilladt at producere vin kommercielt i landet, og landet er opdelt i fire regioner: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm. Man kan endnu ikke differentiere regionerne yderligere, og de er for store til, at der kan tegnes noget generelt billede af dem hver for sig. De enkelte vinmarkers individuelle beliggenhed er langt mere afgørende. I 2015 var der ca 90 erhvervsavlere i Danmark samt mere end 1000 hobbyavlere. Hovedvægten af produktionen ligger på blå druer her i blandt Rondo, Leon Millot, Regent og Cabernet cortis. Af grønne druer kan nævnes Solaris, Orion og Zalas Perle. Fælles for de fleste sorter dyrket i Danmark er, at de er interspecifikke krydsninger, dvs de er ikke rene Vitis Vinifera sorter. Den største succes indtil videre har ikke overraskende været mousserende vin, som generelt er nemmere at producere med ikke helt modne druer end både hvid og rødvin.
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring