Lige siden det franske magasin Gault et Millau i oktober 1982 udnævnte Mas de Daumas Gassac til "Château Lafite fra Languedoc" har denne vin været en institution på den franske vinscene. Da den dukkede op, var den selve beviset på, at Languedoc gemte på et potentiale som generationer af vinbønder har glemt at udfoldet, og dette er angiveligt fortsat er det bedste franske Bordeaux blend, der produceres udenfor Bordeaux.
Vinen fremstilles af omkring 75% håndhøstede Cabernet Sauvignon druer, der stammer fra kloner der er hentet på de bedste slotte i Medoc og dertil til sammen 25% af 20-25 forskellige andre druesorter hvilket man alt efter temperament kan vælge at beskrive som unikt og karakterskabende eller som en gimmick.
Oprindeligt var der bare tale om de klassiske sorter Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot, men Véronique og Aimé Guibert bevarede livet igennem en nysgerrig interesse for hvorledes andre druesorter ville profilere sig i deres særlige terroir. De kaldte det for deres ”Curious Nursery”, og med årene blev det til adskillige ha. som i dag bidrager med omkring 10% af frugten til vinen. Således indgår følgende druer også i vinen: Pinot Noir og Malbec med til sammen omkring 5% og så for resten noget, der In the Making ligner et Fields blend af Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Montepulciano, Armigne (Schweiz), Arenie, Areni Noir (Armenien), Bastardo, Souzon (Portugal), Saperavie (Rusland), Tchkaveri, Tchekavesi (Georgien), Brancalleo (Galicien), Carmenere, Abouriou (old French grape v) og Plavac Mali (Kroation).
Overalt er høsten manuel og der sker en sortering af frugten ved et rystebord udenfor kælderen inden alle stilke fjernes og druerne via et transportbånd ledes ned gennem taget i vineriet til de ventende rustfri gæringstanke hvor de forvandles til en stribe vine uden fremmede gærstammer. Som på slottene i Medoc foretages den første assemblage omkring årsskiftet og derpå følger 12-18 måneders modning i en blanding af nye og op til 6 gange brugte fade med klaring med friske æggehvider undervejs inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden filtrering
Det er en vin som sagtens kan nydes og værdsættes de første 2-3 efter den er frigivet til salg. Her vil man imponeres over hvorledes frugten og den umiddelbare charme på mirakuløs vis pibler frem bag den kompakte tekstur når vinen får lov til at åbne sig i familiens største glas, men vinen er især berømt for, at der også er brombær, hindbær, lakrids, ingefær og peber til stede, når noterne af løvfald og svampe kommer piblende efter i det mindste 5-6 års modning i flasken.
Således opdaterer Mas de Daumas Gassac årligt en liste, hvor de forskellige årgange kategoriseres i ”Wait”, ”Drink or Lay Down” eller ”Drink”, og det er imponerende at konstatere at familien i foråret 2021 mener at der stadig ikke er noget hastværk omkring nogen af disse årgange: 1982, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1995, 1997, 1998, 1999,2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 og 2010.
Og ikke nok med det. De fører bevis for sagen. Ved besøg er det altid muligt at betale sig til en vertikal smagning og lejlighedsvis inviteres journalister og andet godtfolk til at opleves hvorledes vinen kan belønne tålmodighed. Således afholdt man i 2014 med stor pressebevågenhed for 3. gang en stor vertikal smagning hvor de inviterede oplevede 30 forskellige årgange, herunder den allerførst fra 1978.