Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Via Giovanni Battista Giuliani, 14053 Canelli AT, Italien
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Spumante Millisimato Pas Dosé er den eneste Spumante, som endnu ikke udelukkende er skabt på Alta Langa-frugt, men det påvirker ikke oplevelsen af den gennemgående høje kvalitet hos Contratto. Siden 2012 har det været slut med købt frugt fra Oltrepo Pavese og i stedet er der tale om tidlig høst fra en række parceller i Cassinasco, Canelli, loazzolo og Costigliole d'Asti.
Der er udelukkende tale om håndhøstede druer og frugten fra de forskellige parceller blive holdt adskilte i vineriet hvor de bliver kølet ned forud for presningen. Kun den frit løbende most finder vej til det rustfri stål hvor der gæres uden fremmede gærstammer. De forskellige vine modner herefter frem til maj måned efter høsten hvor den endelige cuvée sammenstikkes og fyldes på flasker sammen med opformeret naturlig gær og lidt rørsukker. Herefter gærer og modner vinen i 48 måneder inden flaskerne by hand drejes og rejses til lodret inden bundfaldet skydes bort og der efterfyldes med vin fra andre flasker inden Champagne proppen skydes på plads.
En fyldig og elegant Spumante med masser af delikate frugt noter som næsten slog benene væk under Monica Larmer, da hun var forbi i juli 2020 for at rapportere til Robert Parkers Wine Advocate: "A slender and direct wine with apricot, nectarine and some dried orange skin. This is a medium-weight sparkling blend of Chardonnay and Pinot Noir with an elegant mouthfeel and lots of pretty elegance offered along the way."
Contratto er et af Italiens historiske vinhuse og det første, der producerede mousserende vine på samme måde som i Champagne; Det italienerne i dag kalder Metodo Classico. I 1993 kastede familien bag handsken i ringen efter 126 års business og solgte herligheden til byens berømte grappadestillatør Carlo Bocchino, som nåede at bruge et tocifret millionbeløb inden han indså at hans bagland ikke brændte helt nok for projektet.
Det førte i 2007 til forhandlinger med Giorgio Rivetti, den berømteste af brødrene fra La Spinetta (vinhuset med de berømte næshornsvine), men fordi Giorgio Rivetti ønskede at gøre det ordentligt, blandt andet via opkøb af topparceller i Piemontes nye distrikt for mousserende vine Alta Langa, skal vi helt frem til efteråret 2011, før Contratto officielt blev indrulleret i den succesombruste Rivetti-familie.
Siden er der blevet arbejdet målrettet med at optimere høsttidspunktet og kvaliteten i druerne, således at man kunne nå det første delmål om udelukkende at producere årgangsvine ”Pas dosé”. Altså vine, der reflekterede de vekslende vækstvilkår og alligevel ikke behøvede at blive sminket med likør, når bundfaldet blev skudt af.
Målet blev nået med frugten fra den ellers vanskelige 2014-høst, hvor Contratto uden dosage for første gang rammer den nerve og den rislende rene, ranke finesse, som i enhver forstand er enestående. Vinene var allerede fine, da de første gang blev lanceret under det nye regime, men revitaliseringen har betydet, at Contratto nu befinder sig på den allerøverste hylde, når vi taler om italienske mousserende vine.
Årgang | 2014 |
Land | Italien |
Region | Piemonte |
Distrikt | Vini Spumanti |
Producent | Contratto |
Vinmager | Andrea Rivetti & Mauro Ferrero |
Druer | Pinot Noir (80 %) |
Chardonnay (20 %) | |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Champagneprop |
Antal flasker produceret | 140000 |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 12,5 % |
PH-værdi | 3,2 |
Restsukker | 0,2 g/l |
Syreindhold | 7,0 g/l |
Lagring | 9 måneder i rustfrit stål fulgt af minimum 48 måneder i flasken frem mod degorgement. |
Forventet holdbarhed | 3-4 år fra degorgement. |
Serveringstemperatur | 7 - 9 °C |
Varenr.: | 216616 |
Contratto er et af Italiens historiske vinhuse, som nu er på vej tilbage mod fordums styrke og betydning. Det var det første vinhus i Italien, som producerede mousserende vine ved hjælp af det som italienerne i dag kalder Metodo Classico. Det vil sige en fornyet gæring i flasken fulgt af års modning og en afsluttende justering af sødmen i forbindelse med det afsluttende degorgement. Huset er da også oprindeligt indrettet som en kopi af et Champagnehus med dybe kældre og hvad dertil hører. Det er ufatteligt smukt, og Contratto er i dag kommet med på UNESCOs verdensarvsliste.
I begyndelsen af forrige århundrede oplevede Contratto en florissant periode med en stor eksport til især Storbritannien, hvilket den dag i dag reflekteres i flere af vinenes navne, men under og mellem de to verdenskrige begyndte der at brede sig et mildt forfald i det imposante hus. De vine, der stadig blev produceret, begyndte at hobe sig op i de kilometer lange gange under Canelli’s gader. Det var både gnisten, kunderne og til sidst også kvaliteten, som manglede, og i 1993 efter 126 års business kastede familien handsken i ringen og solgte hele herligheden til byens berømte grappadestillatør Carlo Bocchino.
Carlo Bocchino påbegyndte den istandsættelse, som har gjort huset til den smukke oplevelse, det er i dag, men da de omfattende restaureringsarbejder var afsluttet mistede han interessen for projektet og de mousserende vine. Carlo Bocchino måtte indrømme, at hans store passion fortsat var familiens grappaproduktion, og at han og hans organisation ikke havde kræfterne til at skænke produktionen af de mousserende vine og det efterfølgende salgsarbejde den nødvendige opmærksomhed. Carlo Bocchino var imidlertid ikke interesseret i at Contratto skulle ende i bagkataloget hos en af de store internationale spillere og det historiske vinhus var derfor ikke til salg for enhver pris.
Her kom Giorgio Rivetti, den berømteste af brødrene fra La Spinetta (vinhuset med de berømte næshornsvine) ind i billede. Han havde med sin Moscato d'Asti og siden med sine Barbera- Barbaresco og Barolo-vine og den kontroversielle Le PIN for længst etableret sig som en af de største stjerner i Piemonte, og da han altid havde haft en stor kærlighed til mousserende vine (det har de fleste italienske vinmagere), var han klar til at begive sig i kast med endnu et eventyr. Og da Giorgio Rivetti været en tur eller tre igennem kældrene, var han ikke i tvivl. Dette var en chance, han og hans familie kun ville få denne ene gang, og i efteråret 2011 blev det legendariske Contratto brand indrulleret i den succesombruste Rivetti-familie.
"Vi er meget glade for at have erhvervet denne vigtige facilitet" sagde Giorgio Rivetti i forbindelse med overtagelsen og fortsatte: "Det har længe været en drøm for os at komme ind på markedet for mousserende vine og der er fantastisk at kunne gøre det med et prestigefyldt brand. Fra nu af kommer vi til at arbejde for at gøre Contratto kendt i hele verden via den anseelse vi allerede nyder i udlandet. Vinene nyder endnu ikke den anerkendelse, de fortjener på den internationale scene, men nu kan vi åbne dørene for dem med vores Barbaresco, Barolo og Moscato. Vi har det ambitiøse mål, at Contratto skal anerkendes som værende den bedste producent af mousserende vine i Italien, og jeg vil fortage alle nødvendige investeringer for at nå dette mål."
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring