Dansk gin med smag af Danmarks nationalparker

Producent: Bullseye Spirits Distillery | Område: Danmark

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg | Nr. 4, 5, 6 & 7 2021

Giver det overhovedet mening at tale om, at gin kan smage af et sted? Det er hvad danske Gin Heroes vil udforske med deres opsigtsvækkende serie af gins med inspiration fra fem danske nationalparker.

Vi præsenterer dem én for én i forbindelse med udgivelsen af af Klub Løgismose-magasinerne i 2021.

SÅDAN STARTEDE DET

Inspirationen til Gin Heroes startede i 2014 på Anholt, hvor grundlæggeren, Søren Krarup Hansen, blev betaget af øens vilde enebær og tanken om at bruge dem til at lave en gin.

Over de næste tre år blev der arbejdet med projektet og i første omgang et bryghus, der kunne varetage fremstillingen. I perioden blev et et ægte familieforetagende også skabt, hvor Søren fik følgeskab i processen af sine tre sønner, Alexander, Peter Victor og Jens Martin. Det har vist sig at være en driftig konstellation og med hver deres kompetenceområde, er firkløveret helstøbt.

De har åbnet deres eget destilleri under navnet Bullseye Spirits Distillery, hvor Søren er direktør, Alexander står for marketing, Peter Victor håndterer indkøb i kraft af sit virke som økologisk landmand, og Jens Martin er master destiller.

Inspirationen fra den danske natur udmønter sig i 2021-lanceringen af ”Fem med noget tilfælles”; en serie gins med inspiration fra fem nationalparker i Danmark.

­

1 ud af 5

GIN HEROES NATIONALPARK MOLS

Fortolkningen udføres på flere niveauer og ikke kun i botanicals om end den vigtigste botanical i gin, enebær, er plukket i Nationalpark Mols Bjerge efter aftale med Naturhistorisk Museum. Landskabets vidder og kombination af bløde bakker, dødishuller, kysten og havet har inspireret til den bredde, ginnen demonstrerer. Profilen er til den klassiske side, og både hyldeblomst og angelikarod, som også indgår i krydringen, er lokal fra Mols. En ren, spændstig og balanceret gin med yderligere indslag af lime, citrus og agurk.

Læs mere og køb her

­

OM NATIONALPARK MOLS BJERGE

Nationalparken ligger på det sydlige Djursland og blev oprettet i 2009.

Landskabet er karakteriseret ved at være tydeligt præget af særligt det ung-baltiske isfremstød for ca. 18.000 år siden med høje toppe og dødishuller. Isen stoppede netop her, hvor Nationalparken er i dag, og de to halvcirkelformede bakker, der i dag står højt over Kalø Vig og Ebeltoft Vig, består af materiale, isen havde skubbet foran sig.

Mange år senere kom mennesket til området, der især via husdyrhold har skabt den helt særlige natur, der findes i Mols Bjerge. Der findes mange sjældne arter planter og insekter, som er afhængige af husdyrs afgræsning og ekskrementer.

Nationalparken dækker 180 km2 hvoraf 2.500 ha er fredet.

­

2 ud af 5

Gin National Park Skjoldungernes Land

Vikingernes historie er særlig stærkt repræsenteret omkring Roskilde og i Nationalpark Skjoldungernes Land og danske Gin Heroes har ladet sig inspirere af vikingernes foretrukne drik, mjød, med de tre særlige, og lokale botanicals honning, dild og gulerod. Ginnen er smagssat med yderligere syv botanicals blandt andet enebær, koriander og angelikarod. ”Skjoldungernes Land” fremstår frugtig, blød og med et let urtet indslag fra dilden. Servér den med et tvist af dild eller din grønne yndlingsurt.

Læs mere og køb her

­

OM NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND

Indvielsen af Nationalparken i 2015 var kulminationen på en idé, der startede tilbage i 1960’erne med afsæt i at skabe en ”naturpark nær hovedstaden”. Skjoldungernes land dækker 170 kvadratkilometer varieret natur med både strandenge, kystskrænter og holme i Roskilde Fjord samt løvskove og hele 171 fredede fortidsminder. Der er således tale om naturhistorie såvel som kulturhistorie med blandt andet Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Sagnlandet Lejre, som ligger i Skjoldungernes Land. 80 % af parkens areal er privat ejet.

 

   Nyd ginen med friteret smelt med aioli eller med sprøde snackpølser fra Nordmandiet der kan købes i butikken på Nordre Toldbod. Du finder opskriften på friteret smelt med aioli her. 

 

­

Ginkategorien er eksploderet og nysgerrigheden nærmest uendelig. Neutral landbrugsethanol tilføres smag fra alt fra blomster, krydderurter og krydderier til bark og frugter, og det kan sammensættes på et uendeligt antal måder. Alkoholen er et godt medie til at bære smag, og mulighederne bliver ikke færre af, at man prøver med forskellige tonics, hvis det er sådan, man foretrækker at nyde sin gin.

3 UD AF 5

Gin National Park Vadehavet

Det handler om timing, når der skal høstes botanicals til Gin Heroes’ hyldest til Nationalpark Vadehavet. Når ebbe indtræffer, samles strandarve, salturt, strandmalurt og havsalat med håndkraft og destilleres sammen med enebær til denne salte, urtede gin. På én gang opleves den både mild og karakterfuld, og der er noget nærmest sofistikeret over de fine lag af kryddertoner fra samme grønne univers. Vadehavets rige udbud af strandurter sætter et stærkt præg på denne gin, og det er en nytænkende og spændende måde at bruge naturen på og udtrykke terroir gennem spiritus

LÆS MERE OG KØB HER

­

OM NATIONALPARK VADEHAVET

Nationalpark Vadehavet blev udpeget i 2008 og indviet i 2010. Den dækker området fra grænsen til Tyskland ved Danmarks vestkyst op til Blåvandshuk og er i alt 1466 km2. Både plante og dyreliv er særegent i området, hovedsageligt på grund af tidevandets skiften mellem flod og ebbe, der skaber den karakteristiske profil af øer, vadeflader og marsk i nationalparken. 12-15 millioner fugle bruger vaderne som mellemstation, og fænomenet sort sol, hvor enorme flokke af stære samles til imponerende formationer på himlen, kan opleves i perioden fra august til oktober. Området er også populært blandt yndere af østers, som frit kan samles her.

    Nyd ginen sammen med fjordrejer-madder med grillet citron-mayonnaise. En delikat lille snack-servering til den iskolde gin & tonic. Du finder opskriften her.

 

GIN NATIONAL PARK VADEHAVET

4 UD AF 5

Gin Heroes Nationalpark Thy

I det unikke klithedelandskab i Nationalpark Thy trives lyngen og sammen med granskud og porse udgør den trekløveret af botanicals i denne hyldest til Danmarks første nationalpark. De er alle håndplukket i Thy, og bidrager med både florale toner, friskhed og bittersød varme, der resulterer i en balanceret og fristende aromatisk gin. Ginnen brændes på Gin Heroes’ eget destilleri i Grenå Havn og er en smuk og vellykket fortolkning af landskabet og dets vækster i Nationalpark Thy.

Læs mere og køb her

­

­

OM NATIONALPARK THY

Nationalpark Thy blev med sin indvielse i 2008 Danmarks første af sin slags. Parken strækker sig fra Hanstholm i nord til Thyborøn i syd ved åbningen til Limfjorden, og området er et resultat af flere perioder med sandflugt. Tidligere var den vestlige del et øhav, men tilførsler af sand har flyttet kystlinjen og hævet landet. Nationalpark Thy kaldes også for Danmarks eneste vildmark og dækker i alt 244 km2. Landskabet er præget af kyst, klitter, klitheder, søer og klitplantager og rummer desuden en række fortidsminder fra særligt bronzealderen.

Gin med smagen af Lyng

Lyng blev tidligere brugt i ølbrygning i stedet for humle, og at den nøjsomme hedeplante indeholder et særligt potpourri af aroma bekræftes også af lynghonning, som har en markant, særegen karakter. Porse er også en urt, der traditionelt har været brugt i både øl- og brændevinsbrygning, og dens flygtige olier bindes let i alkohol. 

   Servér ginnen med tonic, et granskud og lidt appelsinskal og en snack. Vi foreslår: tatar med svampe mayonnaise og syltede svampe. 

Find opskriften på tatar med svampemayonnaise og syltede svampe her.

5 ud af 5

Gin Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Naturen forenes også med kulturen i Ginheroes’ gin fra Kongernes Nordsjælland: ingredienser, som er særlige for stedet, udtrykt og fortolket i ginen. Ginheroes – bestående af stifter Søren Krarup Hansen og hans tre sønner – har selv samlet valnødder, vild pastinak og hyben i nationalparken, mens egetræet er skaffet fra et savværk i området. Træet har trukket i alkohol, hvilket sammen med valnødderne giver en smagsmæssig dybde og en flot gylden farve til ginen. Ginen byder på en cremet, blød sødme og en dyb, mineralsk og bittersød fylde.

Læs mere og køb her

­

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er Danmarks næststørste nationalpark med sine 263 km2, der rummer mange forskellige typer natur med søer, skove, strandenge, klitarealer, kalkoverdrev og moser. Nationalparken huser også Danmarks største skov – Gribskov – og landets to største søer, nemlig Arresø og Esrum Sø.

I hele nationalparken finder man spor af kongerne i af slotte, klostre og borgruiner samt parforcejagtlandskabet, som Unesco har gjort til verdensarv sammen med Kronborg, som også hører under nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Selv siger Ginheroes, at den smager lidt henad en jagtbitter. På den måde afspejler den ikke alene Nationalpark Kongernes Nordsjællands DNA, men også dens historie – en slags kulturelt terroir. Det var nemlig i de nordsjællandske skove, at de danske konger gik på jagt, og her Christian 5. indførte parforcejagten. Jagtformen, der handler om at udmatte byttet ved at lade det løbe i timevis og til sidst dræbe det med kniv, var et fænomen, som Christian 5. som ung stiftede bekendtskab med under et besøg hos Solkongen Louis 14.

­

gin fra danske nationalparker

  Servér ginnen rent eller blandet med en ginger ale med lavt sukkerindhold og en snack. Vi foreslår: Syltede og rå  jordskokker med  Baeri i Caviar og  ristede hasselnødder.

Find opskriften på syltede og rå jordskokker med Baeri i Caviar og ristede hasselnødder her