Da de 3 Estrada Palacio søskende José Ignacio, Carlos Martín og Ana tilbage i 2006 besluttede, at familien ikke længere bare skulle lave vin til husbehov, vakte det stor opmærksomhed i Somontano distriktet, der ligger og gemmer sig lidt oppe i det nordøstlige Spanien.
Det var den fadlagrede Sentif, som fra start havde en dybde og intensitet, som mange af områdets andre vine ikke kunne finde ind til, og da de i 2011 barslede med denne Vispius, der dengang gærede og modnede i rustfrit stål uden at den på noget tidspunkt – som Carlos Martín Estrada så fint udtrykte det – ”blev forstyrret af egetræ”, havde de skabt den måske stærkeste rødvinsduo i Somontano.
Vi opdagede Vispius tilbage i 2013 og kan nu præsentere den for 6. gang, og nok engang er der tale om en saftig og charmerende vin, selvom den efterhånden har rykket sig lidt væk fra udgangspunktet. I starten var der 25% Cabernet Sauvignon i vinen. Det var sidste år krøbet til bare 5%, og nu er den internationale drue så helt udfaset og erstattet af 10% Monastrell. Og det er ikke den eneste nyhed. Carlos Martín, der er vinmageren, har fundet ud af, at han med behersket anvendelse af neutrale fade kan tilføje lidt ekstra dybde uden frugten kommer ud af fokus. En del af vinen er således for første gang modnet 4 måneder i 3, 4 og 5 gange brugte fade.
En mørk vin der i næsen charmerer med søde hindbær, modne solbær, solbærblade og frisk mynte, og derpå byder sig til med livlige frugtnoter af mørke bær i munden. Det hele bliver dygtigt holdt sammen af runde, modne tanniner og diskret frugtsyre, som bringer en friskhed der ofte kan savnes i vine med denne profil.
En stilsikker og moderne spansk vin med fintunet frugtfokus og et ualmindeligt stort bællepotentiale - især hvis den nydes ved 14-16 grader. Et herligt glas i utide, en fin velkomst til dem, som ikke kan få rødvin nok og også en meget alsidig madvin, som kan gøre glæden ved en lang række serveringer endnu større uanset om udgangspunktet er lam, svin eller okse.