Vi har en del sjældne og specielle vine i Løgismose, og for os, der sammensætter sortimentet, er det et dejligt privilegium, at vi uden velsmagen sættes over styr, kan pirre nysgerrigheden hos vinelskere med eventyrlystne smagsløg.
Her har vi fat i druen Kabar, en af de sjældneste druer på planeten. Eller Tarcal-10, som den også kaldes fordi den er udviklet i 1967 på NAIK - Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Ungarns berømte Forskningsinstitut for Vinavl og Ønologi i Tarcal. Der er tale om et kryds mellem Bouvier og Hárslevelű, som indtil 2006 udelukkende fungerede som en blender i Tokaji-vinene, men nu er der også en håndfuld vinbønder som er blevet fascinerede af druen og eksperimenterer med rene Kabar-vine. Og det er blot en håndfuld som til sammen kultiverer mindre end 5 ha. i hele Ungarn.
En af dem er Kis Tamás, som i 2014 forpagtede og senere købte nogle få rækker med Kabar-vinstokke som den i Tokaji berømte vinmager Takács “Hollóvár” Lajos havde plantet på nysgerrig hobby basis i 1996 på de stejle skråninger op mod den ud slugte Somló-vulkans krater, nord for Balatonsøen.
Der er tale om én samlet høst af druer der både er og ikke er anfægtet af ædelt råd og efter en soignering er der tale om helklasepres hvorefter den frit løbende most får lov til at sætte sig forud for gæringen uden fremmede gærstammer i en lille rustfri ståltank. Gæringen standes ved nedkøling når alkoholindholdet passerer de 12% og der stadig er i omegnen af 60 g. sukker tilbage i vinen, og herefter følger 5 måneder i 2 brugte 500 liters ungarske fade frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske i det tidlige forår.
Resultatet er enestående. Let ædel botrytiseret sødme møder og nærmest bliver paralyseret af tårnhøj syre på en måde, som der kun findes ganske få paralleller til i vinens verden. Hvis overhovedet nogen! En virtuos demonstration af hvorledes markant syre og mineralitet kan skabe en sjælden klarhed og gøre en sød vin anderledes levende og gastronomisk ikke kun i det søde køkken. Nærmest underspillet i sin aromatisk profil på trods af abrikoser, pærer, kvæder, moden citrus lavendel og vild fennikel. Cremet, men ikke videre fyldig, sødlig, men ikke sød. Ikke stor i gængs forstand, men bare fantastisk på sin egen måde.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og bortset fra det tilsatte svovl nærmer vi os naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.