Smagekasse med vinene til årets Tour de France. 6 etaper. 6 regioner. 6 forskellige flasker.
Modsat de deltagende cykelryttere har vi som tilskuere til verdens største cykelløb som regel tid til at nyde omgivelserne undervejs på ruten. Omgivelser der ofte inkluderer vinmarker, hvorfor det er oplagt at stifte bekendtskab med nogle af de vine, der produceres i de områder feltet suser igennem. Vi har set nærmere på 6 af etaperne og fundet et vinmatch, som bringer dig endnu nærmere den ægte Tourstemning.
Smagekassen indeholder:
- 1 fl. Solaris Styver 2021, Vejrhøj Vingård (Sjælland)
2. etape: ROSKILDE > NYBORG (2. juli)
- 1 fl. Pinot Gris Le P'tit Léon 2017, Léon Beyer (Alsace)
7. etape: TOMBLAINE > LA PLANCHE DE BELLES FILLES (6. juli)
- 1 fl. Côtes du Jura Savagnin 2018, Domaine Courbet (Jura)
8. etape: DOLE > LAUSANNE (7. juli)
- 1 fl. Cornas Coteaux 2019, Maison Tardieu-Laurent (Rhône)
13. etape: LE BOURG D'OISANS > SAINT-ÉTIENNE (15. juli)
- 1 fl. Pays d'Oc ØKO 2019, Domaine d'Albas ØKO (Languedoc)
16. etape: CARCASSONNE > FOIX (19. juli)
- 1 fl. Cahors Grand Vin Seigneur 2017, Château de Haute-Serre (Sud-Ouest)
19. etape: CASTELNAU-MAGNOAC > CAHORS (22. juli)
Solaris Styver 2021, Vejrhøj Vingård (Sjælland)
Om den grønne label skal tages som en henvisning til den grønne pointtrøje er uvist, men det er udentvivl en frisk og sprød start på Touren, når ruten slår et tæt smut forbi Vejrhøj Vingård ved Fårevejle. Hvidvinen Styver er lavet på den tidligt modnende Solaris-drue, der er blandt de mest plantede i de skandinaviske vinmarker. Umoden ananas, hyldeblomst, stikkelsbær og en vedholdende syre, der kalder på sol, salat og grillet fisk.
Pinot Gris Le P'tit Léon 2017, Léon Beyer (Alsace)
7. etape byder på Tourens første seriøse stigning, når rytterne skal forcere La Planche de Belles Filles, der kort inden målstregen stiger mægtige 24%. Det kræver en let og forfriskende vin fra Alsace, hvor det historiske vinhus Léon Beyer producerer en Pinot Gris, de kalder ”Le P’tit Léon”, den lille Léon. Saftig, frugtig, tør og med den helt rigtige forfriskende fornemmelse, som der er behov for efter en hård dag i bjergene.
Côtes du Jura Savagnin 2018, Domaine Courbet (Jura)
På denne etape skal rytterne gennem den stolte vinregion Jura. Nogle vil mene, at vinene fra Jura ofte kan være grænsesøgende. Domaine Courbets klassiske Savagnin er modnet under flor, hvilket giver helt særlige karakteristika til hvidvinen. Knap så salt som Fino Sherry, men med et krydret udtryk, hvor mandler, hasselnødder og citrus danner en forførende aroma. Brug den til ost og husk at give dig tid til at lære den at kende.
Cornas Coteaux 2019, Maison Tardieu-Laurent (Rhône)
13. etape går lige nord om de vigtigste vindistrikter i den nordlige del af Rhône-dalen. Her er Syrah druen altdominerende i de røde vine og denne helt sorte Cornas fra områdets måske mest respekterede negociant-firma Tardieu-Laurent er et pragteksemplar med de helt rigtige noter af viol, brombær, peber og det kendetegnende ”rå kød” i smagen. Formentlig det nærmeste rytterne kommer decideret brændstof på ruten.
Pays d'Oc ØKO 2019, Domaine d'Albas ØKO (Languedoc)
I Tourens tredje og sidste uge står den på den sydlige del af Frankrig. Det er 4. gang siden 2008, byen Foix skal danne rammerne om en etapeafslutning, så flere af rytterne kender vejen. Det kalder på en sand Løgismose-darling i form af Domaine d’Albas, der er et klassisk blend af Syrah, Grenache og Mourvèdre. Saftig og let krydret med den særlige sydfranske Garrigue-fornemmelse, der straks afslører vinens oprindelse.
Cahors Grand Vin Seigneur 2017, Château de Haute-Serre (Sud-Ouest)
På tredjesidste etape skal rytterne køre fra foden af Pyrenæerne til Cahors, der med Kongehusets Château de Cayx er et kendt mål for mange danskere. Familien Vigouroux regnes for at være Frankrigs ypper ste ambassadører, når det kommer til Malbec-druen. På Château de Haute-Serre i Cahors laver de Malbec-vin i den elegante og nærmest lyse stil langt fra de argentinske. En vin, som gerne vil til bords med de røde bøffer.