Azisa er navnet på den fine hvidvin fra brødrene Filippo og Francesco Mazzei’s succesrige vingård på den sydøstlige del af Sicilien, og ”Azisa” er også et adjektiv, som på den lokale dialekt betyder "smukke" og udtrykket var også medvirkende til at vingården kom til at hedde Zisola.
Mazzei-brødrene landede på Sicilien i 2003 og høstede allerede året efter mange roser for deres første take på Nero d'Avola, og det er næppe en underdrivelse at vinen har været med til at løfte det lille distrikt Noto ud i verden. Siden er en vin blevet til flere, og denne Azisa så dagens lys i 2015 efter brødrene sammen med deres vinmager Gionata Pulignani i et par år havde eksperimenteret med hvilken drue, der bedst kunne supportere den lokale Grillo.
Valget faldt på en af Catarratto varianterne - en anden af de store sicilianske grønne druefamilier, som DNA-analyser nu relaterer til Garganega - og her i den 7. udgave af vinen fastholder man et blandingsforhold på 85:15 mellem de to druer.
Der er tale om manuel høst først af Grillo og op til en måned senere af Catarratto med den sædvanlige soignering af klaserne når de ankommer til vingården hvorefter druerne presses og gærer i kølede rustfri ståltanke uden fremmede gærstammer. Den malolaktiske gæring undertrykkes og den endelige cuvée sammenstikkes i november hvorefter den unge vin modner frem mod en let filtrering og aftapningen i april.
En lys og letløbende hvidvin med dejlige noter af melon, snart moden figen, citrus og friske krydderurter i såvel næsen som munden. Egentlig fyldig, men også med en saftig formidlende syre som sammen med salt mineralitet skaber en næsten Sauvignon Blanc lignende sprødhed, hvilket løfter vinen op i den gode ende af de sicilianske Grillo dominerede hvidvine.