Weingut Gross ligger i det charmerende og frodige bakkelandskab i det sydlige Steiermark, som er det østrigske epicenter for druen Sauvignon Blanc. Familien har beskæftiget sig med vinavl siden 1907 og ad de holder til få hundrede meter fra grænsen til Slovenien har de oplevet, at nogle af deres vinmarker både har skiftet nationalitet og er blevet nationaliseret.
Det første skete ved grænsedragningen efter 1. verdenskrig og det andet da kommunistpartiet tog styringen i det tidligere Jugoslavien efter 2. verdenskrig. Og i perioden fra 1945 til 1953 troede familien, at deres besiddelser på Witscheiner Herrenberg var table, men så kom den såkaldte Gleichenberg-aftale som gav vinmarkerne “dobbelt nationalitet” og tillod vinbønder at arbejde på begge sider af grænsen og for Weingut Gross vedkommende sælge deres vine som østrigske selvom en del af frugten blev plukket i Štajerska Slovenija. En forordning som for øvrigt først er blevet suspenderet ved EU direktiv i 2018 og ledte frem til at familien Gross etablerede den selvstændig vingård Vino Gross i Slovenien.
Det var Alois og Ulrike Gross som i begyndelsen af 1980’erne købte den nuværende ejendom oppe på det berømte Nussberg. De var blandt de første der tappede deres egen vin i Steiermark, og de fik tidligt succes både på de bedste østrigske restauranter og i den førende østrigske vinguide Falstaff, som allerede i 1991 kårede Alois Gross til “Winzer des Jahres” i Østrig.
Alois og Ulrike Gross rakte tidligt faklen videre til deres 2 sønner Johannes og Michael. Det var i 2006, da de kun var 21 henholdsvis 19 år gamle og det blev til 13. helt enestående år, hvor de 2 brødre arbejde skulder ved skulder og under samme tag først alene og siden sammen med søstrene Maria og Martina, som de først blev kærester med og siden stiftede familie og fik børn sammen med.
Undervejs voksede virksomheden med flere spændende nyerhvervelser på attraktive skråninger herunder adskille i Slovenien og efter 5 år forberedelse og tilskyndet af at de vidste at slovenske druer ikke kunne blive ved at skifte nationalitet og måske fordi de helt basalt havde lyst til prøve at leve som 2 selvstændige familier blev Vino Gross en realitet og i dag er det således (på papiret) udelukkende Martina og Johannes Gross, som tegner Weingut Gross.
De er begge meget fokuserede og ydmyge omkring deres projekt og de taler gerne længe om at videreføre familietraditionerne og om at deres succes udelukkende er funderet på det deres fædre gjorde før dem og deres bedsteforældre for dem igen. “Vi bruger ikke så meget tid på at finde ud af hvad vej vinden blæser” siger Johannes og tilføjer "Vi foretrækker at lave et par gode vine frem for mange middelmådige vine”, og et eller andet sted handler alt som de foretager sig om balance. Balance i parforholdet, balance i livet med børnene, balance i naturen og balance i de vine, som de producerer.
Det betyder de for længst har sagt farvel til enhver form for herbicider og insekticider på skråningerne og da de fleste er så stejle at maskinerne ikke har kunnet kommet til så handler det nu som som før “Heindln”, hvilket vil sige manuel dyrkning af jorden med en hakke. Dertil kommer selvfremstillet kompost til gødskning, opvarmning med flis fra egen skov, eget biologisk rensningsanlæg til spildevand og solceller selvfølgelig. I det hele taget et meget bæredygtigt projekt, men ikke økologisk. Martina og Johannes mener ikke det ville give mening ikke at søge hjælp når de agrerssive svampesygdommene ind i mellem udvikler sig aggressivt i de varme og fugtige forårs og sommermåneder.
Martina og Johannes livssyn har senest ført til et stille men egentligt også modigt oprør mod den almindelige forventning om at at de skal levere friske vine i det tidlige forår og at deres enkeltmarks vine nærmest skal lanceres på kommando. Således har de i 2020 meddelt samtlige deres samarbejdspartnere at de ikke ønsker at forcere vinenes modning og de ikke ønsker at bringe deres topvine til salg før de er på vej ind i en smuk drikke periode. “Unforciert in Ausbau und Reife” kalder de det, og det betyder, at de nu beholder nogle af vinene op til 2 år længere i kælderen inden de frigives til salg.
Weingut Gross kultiverer i dag 37 ha. fordelt på en lang række forskellige så og meget små parceller på nogle af de fornemste skråninger i Südsteiermark. Dertil kommer yderligere parceller som de deler med Maria og Michael Gross og veksler til vine i deres fælles brand Gross & Gross, og endelig er der også lillesøsteren Veronika Mitteregger som de producerer en helt enestående druesaft sammen med.
Weingut Gross har været en del af Løgismose familien siden oktober 2021.
- Falstaff Weinguide 2020/21: ****Winzer
- Vinaria Weinguide 2020/21: ****Winzer
- Gault & Millau Österreich 2021: 3 Weine mit 4 Trauben & 5 Weine mit 3 Trauben
- A la Carte Östereichs Wein-Führer: "Weingut Gross zählt zu den besten Weingütern"
Se vores aktuelle vine fra Weingut Gross
Se vores aktuelle vine fra Gross & Gross
Se vores aktuelle såkaldte Flein (druesaft) fra Gross & Gross