Provinsen Friuli er et af de fineste hvidvinsområder i Italien, og her producerer "de sorte damer" alias Lis Neris nogle vine, som hvert år stryger helt til tops såvel i de italienske guider som hos de internationale meningsdannere. Det er Alvaro Pecorari, der er manden bag Lis Neris forvandling, og i dag bliver han ikke bare bliver kaldt vinmager, men også vinmagiker, men trods den betydelige succes har han sammen med sin kone Lorena og datteren Federica bevaret en befriende beskeden attitude.
De producerer en meget overbevisende serie af basisvine, som de har valgt at kalde deres Tradizionali, og på toppen af dem kommer så Il Selezioni, som i dag består af 4 enkeltmarks vine, som ganske enkelt er det smukkeste hvide firkløver fra nogen enkelt vingård i den italienske vinindustri. Store ord javist, men vinene har de sidste 20 år skiftedes til at deltage i den såkaldte 3-glas finale i den italienske vinbibel Gambero Rosso, og da de andre italienske vinguider heller ikke har holdt sig tilbage, er det evident, at vinene skal tælles med blandt Italiens fornemste ambassadører for deres respektive druer.
En af de 4 er denne Sauvignon Blanc, som kommer fra en lille perfekt eksponeret parcel med omkring 30 år gamle vinstokke på Insonzo flodens højre bred, hvor årtusinders aflejringer af småsten, de såkaldte ”claps”, absorberer solens stråler om dagen og holder på varmen om natten, og hvor Middelhavnsvinden ”La Bora”, skaber den såkaldte ”Balkan-ventillation” og dermed de helt rigtige udsving i temperaturen mellem dag og nat, som afstikker ”La via Friulana al Sauvignon Blanc” (den friulanske vej til Sauvignon Blanc).
Høsten er manuel med en soignering af klaserne både ude i vinmarken og inden de ryger direkte ned i den pneumatiske presse. Herfra får den frit løbende most lov til at sætte sig i op til 48 timer inden den uden brug af pumper fyldes på 500 liters franske fade, hvor først den alkoholiske gæring uden fremmede gærstammer, siden den malolaktiske gæring og til sidst den egentlige modning sur Lie finder sted. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 11 måneder, hvorefter vinen tappes på flaske og gemmes væk i 11 andre måneder, inden den frigives til salg.
Ligesom sine 3 søskende er det en vin, som på forunderlig vis imponerer hvert eneste år uanset hvilke udfordringer årgangene disker op med, og det er vel lige her Alvaro Pecorari viser sin tæft for det omhyggelige markarbejde, det mange gange nærmest magiske valg af høsttidspunkt og sidst men ikke mindst det lydhøre u manipulerende arbejde i kælderen. Picol er således en fyldig, eksotisk og frugtmættet vin med lag på lag af fersken, ananas og syltet citrus, som omfavnes af på én gang pikante og mættende krydderier fra fadene.
En flot vin og angiveligt en af de fineste fadlagrede Sauvignonvine markedet, som vil klæde alt godt fra havet, og som også har pondus nok til at ledsage en glad poularde.