Selvom denne enkeltmarks Sauvignon Blanc ikke er den mest "græske" af vinene fra Kir-Yianni, er den lidt af et "must try" for alle, der holder af sprøde hvidvine og lidt af en øjenåbner for dem, som har glemt, at der findes bjerge i Sydeuropa, som kan løfte udtrykket frem mod en forfriskende sprødhed, som vi ellers forbinder med for eksempel Loire og Mosel.
Det var Stellios Boutaris far der plantede Sauvignon Blanc på de højest beliggende parceller i den bjergrige Amyndeon provins tilbage i 1990, og Stellios hævder, at der er tale om nogle af de tidligste forsøg med druen i den græske del af Makedonien. Området blev tidligere berømmet for sine vine, men da først vinlusen og siden to verdenskrige hærgede ophørte næsten al vinproduktion og frem til 1980’erne var det stort set kun det fælles landbrugskooperativ i Amyntaio, der mindedes os om, at der her var en vinkultur, der kunne tilbageerobres.
I de første år fremstillede Kir-Yianni ikke nogen sortsren Sauvignon Blanc. Druerne indgik i stedet i vinen Samaropetra sammen med Gewürztraminer og Roditis. I 2015 forsøgte man sig så med den første lille prøveballon i form af nogle få 100 flasker ren Sauvignon Blanc, og da den blev en af de mest omtalte nyheder på den græske vinscene i 2016, blev prøveballonen en del af portofølgen.
Druerne er håndhøstede i de tidlige morgentimer, og nede på vingården fjernes stilkene forud for presningen. Mosten får lov til at hygge sig med skaller og kerner natten over for at forøge den aromatiske kompleksitet, hvorefter mosten løber over i rustfri ståltanke hvor den forvandles til en vin, som efterfølgende modner "sur Lie" i 4 måneder inden den filtreres og tappes på flaske.
Resultatet er en delikat smukt blomstrende, fint afbalanceret Sauvignon Blanc, som Stellios Boutaris meget rammende kalder for "legesyg". Den byder sig til med fine aromaer af nyslået græs, friske krydderurter, melon og kiwi. Typisk for druen og så alligevel ikke, forstået på den måde, at stilen er pirrende forskellig fra det, vi kender fra Loire og New Zealand. Trods 14% alkohol forunderligt levende og forfriskende, og måske derfor på vinkortene på stribevis af seriøse restauranter overalt i hjemlandet.
Prøv den som en overraskende aperitif eller sammen med en gang lynsaltet torsk med syltet fennikel, hasselnøddecreme, dild og dildolie.