Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.677,50
Santorini Vinsanto - 50cl
- 6 stk. 2.677,50
525,-
1.050,- pr. l.
6 stk.
2.677,50
446,25 pr stk.
Spar 472,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
tidligere
2009-årgangen: 94 point - Mark Squires - August 2017
2005-årgangen: 95 point - Mark Squires - Oktober 2015
2004-årgangen: 95 point - Mark Squires - Maj 2011
2003-årgangen: 94 point - Mark Squires - December 2009
Beskrivelse
Siden Paris Sigalas i 1991 vendte hjem til Santorini efter studier på det historiske Sorbonne universitet i Paris og praktik på nogle af de bedste vingårde i Bourgogne har han mere end nogen anden været med til at placere den græske ferieø Santorini på det internationale vinkort og demonstreret at Assyrtiko druen rummer en aromatisk finesse et potentiale, som alle, der holder af Riesling og Albarinho, burde være OBS på.
Men Paris Sigalas er også historisk interesseret og sammen med Mattheos Argyros fra Argyros Estate lægger han stor vægt på at fastholde og udvikle den vin, som i de mange år under Det Osmanniske Rige var Santorinis vigtigste. Vin Santo hedder den, og Paris plæderer gerne for, at Vin Santo ikke kun er et barn af den italienske renæssance og at den hellige vin, som engang var den foretrukne i den russisk-ortodokse kirke angiveligt var en Vin Santo(rino).
Vinen er skabt på 75% Assyrtiko og 25% Aidani, som høstes sent og efterfølgende tørrer i adskillige uger inden druerne presses og forvandles til vin i små gamle ege- kastanje- og kirsebærfade, som er blevet udsat for temperatursvingningerne mellem dag og nat i 32 måneder inden den er blevet sammenstukket og tappet på flaske.
Smuk ravfarvet vin med en rig og kompleks aroma domineret af honning og søde, karamelliserede og tørrede frugter anført af abrikos, figen og store gyldne sultanrosiner. Imponerende fylde og intens sødme, men også med en fint fungerende markant underliggende syre, som tilfører struktur og finesse og sørger for at den nærmest uendelige eftersmag forbliver interessant. Oh, la, la!
Det er en vin, som man kan nyde nu, eller vælge at blive gammel sammen med. Vælges "nu" går den selvfølgelig fint sammen med en lang række desserter - også de mere overdådige af slagsen - men faste modne oste vil også være et fremragende match.
Producent
Bourgogne kan inspirere folk til at gøre mange skøre ting, bruge alt for mange penge for eksempel. Paris Sigalas studerede på det historiske Sorbonne universitet i Paris og praktiserede på forskellige fremtrædende vingårde i Bourgogne. Her forelskede han sig i stilen og profilen i god hvid Bourgogne, og da han i 1991 vendte hjem til Santorini og etablerede Domaine Sigalas sammen med vennerne Christos Markozane og Yiannis Toundas var det et must, at der kom en fadgæret vin på programmet, selvom den lokale Assyrtico drue i princippet modner for hurtigt til at modtage særligt meget fad og selvom der absolut ingen tradition var for at fadbehandle Assyrtico på Santorini eller noget andet sted i Grækenland.
Paris Sigalas var og er en entreprenør og lige siden de første vine kom på markedet har han sat nye standarter for hvad vi kan forvente fra Santorini, og det er næppe for meget at påstå, at det tilplantede areal og vinproduktionen på Santorini aldrig var blevet fordoblet, hvis det ikke havde været for Paris Sigalas. I 1998 stod et nyt vineri færdigt på del flade slette oppe nær øens nordspids, og den gamle kælder ude ved kysten blev omdannet til ferieboliger. I 2003 trådte investoren Alexander Avataggelos ind i ejerkredsen med en pose penge, der gjorde det muligt at installere tip top moderne udstyr og styrke teamet omkring Paris Sigalas.
Domaine Sigalas har i dag ca. 20 ha. tilplantet med vinstokke, kapaciteten er på 300.000 flasker, og fra blot at producere Assyrtico med og uden fad samt en Vin Santo tilbydes nu flere end 10 forskellige vine.
Det var Thilde Maarbjerg, daværende restaurantchef og sommelier på Restaurant Kong Hans, som satte os på sporet af Domaine Sigalas. Hun har flere gange opholdt sig på den idylliske græske ø Santorini, og engang, hun kom hjem, lovede hun, at der var spændende vine var på vej til smagning. Senere sad vi samlet om smagebordet. Thilde fortalte om øen med den stenede og mineralholdige vulkanske jordbund. Om det tørre klima, hvor der praktisk talt ikke falder regn fra april til oktober. Hun fortalte hvordan vinstokkene klippes og bindes op, og hvordan de plantes i små fordybninger, der under modningen beskytter dem mod vinden og den skarpe sol og samtidigt holder på fugten fra nattens dug.
Det er ikke så længe siden, vi ville have forsvoret, at vi en dag af hjertet skulle komme til at anbefale græsk hvidvin. Men vinens verden er i forvandling, og mens de klassiske bastioner er pressede, er der hele tiden producenter, som byder ind med kvalitetsvine fra hidtil upåagtede områder. Fordommene falder og vinens verden åbner sig og tilbyder stadig flere spændende muligheder.
Efter at Domaine Sigalas i nogle år at have flirtet med et investeringsselskab, som skabte en del uro, kom der ro på, da Ktima Kir-Yianni med Stellios Boutaris i spidsen i januar 2020 købte Sigalas fri af investorerne og samtidigt erhvervede aktiemajoriteten.
Meldingen er, at Domaine Sigalas forbliver en selvstændig vingård og at Paris Sigalas fortsætter som vinmager og administrator. Selv udtaler Paris Sigalas om den fremadrettede konstellation:
“I am very happy that through two strong partners, we ensure the continuation of my long-term work in the vineyard of Santorini. In recent years we have highlighted the unique quality of the island’s wines. But there are still many challenges that I believe we will be able to address through the new team”.
----------------------
"Sigalas is one of Greece's finest white wine producers - in fact, a short list candidate for the best. I would like to take credit for that conclusion, but there is not much dissent here. This producer is universally acclaimed for his skill with Assyrtiko of all types - dry, barrel fermented and sweet - and I can only climb on the bandwagon. Sigalas is simply a master with this grape."
Mark Squires i The Wine Advocate #195, maj 2011
Oprindelse
Region
De Ægæiske øer ligger i Det Ægæiske Hav mellem Grækenland og Tyrkiet. Der har været produceret vin i årtusinder på øerne, og de mest kendte for vinproduktion i dag er Kreta, Samos, Santorini og Rhodos. Øerne er generelt varme, tørre og forblæste, og både druesorter og vindyrkningen er tilpasset forholdene. Der laves både simple dagligvine og karakterfulde kvalitetsvine. Historisk har øerne været kendt for søde vine, men der fremstilles i stigende grad tørre vine, særligt hvide. Blandt de vigtige druer kan nævnes Assyrtiko, Rhoditis og Muscat.
Distrikt
Santorini er en græsk ø i det Ægæriske hav i den østlige del af Middelhavet. Øen er af vulkansk oprindelse og udgør resterne af en vulkan, som kollapsede efter et gigantisk udbrud for ca 3600 år siden. Vindyrkning har hårde betingelse i det tørre klima, hvor det stort set ikke regner fra april til oktober, men årtusinders tilpasning har gjort det muligt at frembringe en opsigtsvækkende række af vine trods de barske vilkår. Vinstokkene formes som en kurv på jorden, hvori druerne placeres og dermed er i skygge og læ. Den mest udbredte drue er den grønne Assyrtiko, som ind imellem blandes med Aidani og Athiri, men også blå druer dyrkes i form af Mavrotragano og Mandilaria. Den produceres sød vin i form af Vinsanto (ikke at forveksle med Vin Santo fra Italien, som refererer til "hellig vin", mens Vinsanto refererer til vin fra Santo, en forkortelse af Santorini) samt tørre hvid- rosé og rødvine.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter