Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.422,50
Santenay La Comme 1. Cru Rouge
- 6 stk. 2.422,50
475,-
633,33 pr. l.
6 stk.
2.422,50
403,75 pr stk.
Spar 427,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
88-91
A more elegant nose offers up the cool essence of various red berries, floral and a whisper of earth. The sleek, vibrant and well-detailed if not especially dense flavors exude a subtle minerality on the more refined and sneaky long finish. Allen Meadows - Juni 2019
La Revue du Vin de France
15
Guide vert 2020
Beskrivelse
Jean-Pierre er i dag kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter lige fra den indledende Aligoté og hele vejen op til den næsten uopdrivelige Grand Cru fra nogle få rækker med gamle vinstokke på Bâtard-Montrachet marken.
Men de røde vine er heller ikke til at komme udenom, og Jean-Pierre Cournut producerer 3 røde Chassagne vine og denne Santenay fra 0,5 ha. på La Comme, som sammen med Clos de Tavannes er den nordligste Premier Cru i Santenay grænsende direkte op til Embrazeés i Chassagne-Montrachet. Her er vinstokkene efterhånden omkring 40 år gamle og de er i hele det nye millennium blevet kultiveret uden eller med meget beskeden anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider og med en hård beskæring for at få den bedst mulige koncentration i frugten.
Høsten er manuel og der sker en soignering af klaserne både i vinmarken og oppe på vingården inden alle stilke fjernes og en del af druerne knuses inden de udsættes for en såkaldt kold maceration i op til 14 dage inden temperaturen hæves og de naturlige gærceller for alvor får lov til at tage fat. Herefter modner den unge vin 14 måneder på fade (20% nye) inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden filtrering.
"growing season was so much easier than the seriously difficult 2016 season that had us chasing our tails for most of it. We arrived at the harvest without incident beyond another April frost scare, which has become all too common but that's another story. I chose to begin picking on the 1st of September and brought in correct yields in white but generous volumes in red. The fruit was clean and ripe and required almost no chaptalization and as a result the vinifications were pretty straightforward. As to the wines, my take is that the reds are frank and refreshing with excellent transparency to the underlying terroir but the whites are genuinely excellent." - Jean-Pierre Cournut i juni 2019
Producent
Château La Maltroye syner ikke af meget, når man kommer spadserende ned gennem den lille snævre Rue de la Murée i centrum af Chassagne-Montrachet. En høj mur, en stor tung sort støbejernsport som skærmer for nysgerrige blikke og så bare en lille marmorplade ovenover klokken, som fortæller, at vi er på rette sted.
Ikke desto mindre er udtrykket "Château" ganske berettiget - i hvert fald i Burgundisk forstand. Giver man sig tid til en tur ud i vinmarken på den anden side af bygninger åbenbares et vidunderligt sirligt restaureret hus fra det bedre borgerskab bygget i attenhundredetallet på resterne af en udbrændt bygning fra det 15. århundrede. Og nok så vigtigt: Der er bygget ovenpå den smukke velbevarede hvælvede kælder fra samme periode. Om aftenen, når bygningen bliver belyst i varme gyldne nuancer, fornemmer man for alvor herskabeligheden.
Det er Jean-Pierre Cournut som både er ejer, vinmager og på sin vis 3. generation af familien på Château de la Maltroye. ”På sin vis” fordi ejendommen inklusive 9 af de nuværende 15 ha. i 1940 blev købt af Marcel Picard, som efter hans første hustrus død fandt sammen med Jean-Pierres bedstemor Anna Stoeckel, som medbragte sønnen André (Jean-Pierres far) fra sit første ægteskab.
På muren, der delvis omkranser Premier Cru marken Clos de Maltroye, som oprindelig var slottes frugthave, finder man en henvisning til "Picard-Stoeckel Proprietaires". Men bindestregen viste sig at være skrøbelig, og i 1980'erne udkæmpedes en opslidende strid mellem de to familier, som endte i retten, men egentlig først fandt sin afslutning, da Picard-fløjen valgte at sælge deres andele.
André Cournut var også Air France Pilot, men formåede at engagere sig i både slottet og familiestridighederne i omkring 20 år indtil helbredet begynde at svigte, og han i 1993 lod next generation komme til. Det var kort tid efter, at den endelige overtagelse af ejendommen var faldet på plads.
Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og produktionen, og i de år der er gået, er han blevet kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter og hvor hans passionerede arbejde med Pinot Noir får os til at forstå, hvorfor det engang var de røde vine som dominerede i Chassagne-Montrachet.
Splittelsen i familien har imidlertid sat sine spor. Jean-Pierre Cournut har ikke nogen next generation til at videreføre livsværket, og i 2023 rygtedes det, at han var ved at miste gnisten. Rygter der blev til vished, da han valgte at dele hele 2023-høsten mellem Pierre-Yves Colin-Morey og Pierre Vincent Girardin.
Data & fakta:
- Druesorter: Chardonnay og Pinot Noir
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming, men ingen medlemskaber af interesseorganisationer. Udelukkende naturligt gær, behersket chaptalisering og anvendelse af svovl.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Omkring 15 ha. heraf 2 i Santenay, resten i Chassagne-Montrachet. 40% af den samlede produktion er rødvin hvilket er usædvanligt i Chassage-Montrachet.
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden marts 2021
Labels:
Grand Cru:
- Bâtard-Montrachet Grand Cru
Hvide Premiers Cru vine:
- Chassagne-Montrachet La dent de Chien 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Romanée 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Grandes Ruchottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Morgeot Vigne Blanche 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet 1. Cru (Assemblage)
- Santenay 1er Cru « La Comme 1. Cru
Røde Premier Cru vine:
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Clos Saint Jean 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Boudriotte 1. Cru
- Santenay La Comme 1. Cru
Øvrige vine:
- Chassagne-Montrachet Blanc
- Chassagne-Montrachet Rouge
- Bourgogne Blanc
- Bourgogne Aligote
- Bourgogne Rouge
Se vores aktuelle udvalg fra Château La Maltroye her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Santenay er den sydligste kommuneappellation på Cote de Beaune i Bourgogne. Syd for Santenay starter Cote Chalonnaise, og den sydlige del af Santenay har jordbundsforhold, som er meget lig dem, man finder på Cote Chalonnaise med store forekomster af mergelsten. Nord for Santenay ligger Chassagne-Montrachet, og kommunens Premier Cru marker er centreret i den nordlige del. Santenay dækker ca 330 ha vinmarker og heraf har ca 130 Premier Cru status fordelt på 12 marker. Der produceres både hvidvin på Chardonnay og rødvin på Pinot noir. Sidstnævnte står for ca 80% og anses for at læne sig mere mod det rustikke i retning af rødvinene fra Cote Chalonnaise.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter