Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Domaine Jessiaume, 10 Rue de la Gare, 21590 Santenay, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Dette er den 4. årgang fra den unge vinmager William Waterkyns, som ankom til Domaine Jessiaume da den nye skotske ejer David Murray og hans amerikanske administrator Megan McClune besluttede, at produktionen skulle revitaliseres, og at vinene skulle løftes op blandt de bedste ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune.
Og efter en lidt bumpet start med den vanskelige 2014-årgang er William Waterkyns her i den flot afbalancerede 2017-årgang rigtig godt på vej. Ja, taget i betragtning af, at han ikke har haft lang tid til at lære parcellerne at kende og forstå hvilket potentiale de rummer, så er 3 pletskud på stribe imponerende, og man fornemmer både vinmageren, appellationen, og sågar marken i vinene.
Stilen er til den moderne side med en vis volumen og en dejlig saftighed, som umiskendeligt er burgundisk, og dertil kommer charmerende drikkevenlighed og en smuk balance mellem afmålt syre og fint integreret fad, som allerede er imponerende.
Dette er vinen fra en lille sydvestligt eksponeret parcel omkranset af en mur, som hedder Clos du Clos Genet, hvor jordbunden er præget af brune kalksten og mergel. Der er tale om blot 0,53 ha. med potentiale for flotte rødvine og så i ene eje hos Domaine Jessiaume!
Druerne er høstet i løbet af et par timer en lun eftermiddag den 8. september og selvom klaserne var trimmet flere gange inden høsten for at undgå overproduktion skete der en sortering såvel oppe i vinmarken som nede i kælderen. Bare for en sikkerheds skyld. Herefter er alle stilke fjernet hvorefter druerne uden knusning er anbragt i rustfrit stål hvor William har ladet druerne og den most, som tyngdekraften bringer, koldmacerere i 5 dage inden den egentlige gæring har fået lov til at gå i gang uden tilføjelse af fremmede gærstammer. Vinen er efterfølgende modnet i 14 måneder på fade inden den endelige vin er sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering den 12. december 2018.
Ungdommelig næse med diskrete krydderier fra lagringen og subtile toner af kirsebær, hindbær og et lille hint af peber. Derpå flot struktureret og meget velafbalanceret i munden med virkelig god stoflighed og et fint tanninbid som slet ikke generer, men blot signalerer at der er tale om en vin med et rigtig godt lagringspotentiale for appellationen.
Når Bourgogne smager så godt, bliver dagen på forunderligvis både lysere og længere. Prøv den sammen med en let saltet dådyrbov braiseret med Karl Johan, gulerødder og knoldselleri og serveret med stegt pære og blommekompot.
Årgang | 2017 |
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Distrikt | Santenay |
Producent | Domaine Jessiaume |
Vinmark | Clos Genet |
Vinmager | William Waterkeyn |
Druer | Pinot Noir (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Antal flasker produceret | 1650 |
Produktionsform | Under konvertering til økologi |
Alkoholprocent | 13,5 % |
PH-værdi | 3,3 |
Restsukker | 0,5 g/l |
Syreindhold | 6,4 g/l |
Svovlindhold | 42 mg/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 14 måneder på fad. 25% nye. |
Forventet holdbarhed | 6-10 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 14 - 16 °C |
Varenr.: | 213427 |
Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Jo, frem til 2006 var der tale om overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt tilbage i 1850, men så tog driften af dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, en drejning.
Familien solgte til den skotske forretningsmand og ejer af Glasgows Rangers Football Club David Murray mod, at brødrene Marc og Pascal Jessiaume fik lov til at drive vinproduktionen videre, mens David Murray funderede over hvad fremtiden skulle bringe. Disse overvejelser sluttede efter høsten i 2013 hvor David Murray meddelte, at han ønskede at sætte et helt nyt hold som skulle revitalisere produktionen og løfte Domaine Jessiaume op blandt de bedste domainer ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune. Dermed blev sidste kapitel skrevet i familiens Jessiaume mere end 160 år lange historie i Santenay.
Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå de svære og skuffende årgange 2011, 2012 og 2013.
Hun ansatte den unge franskmand, William Waterkyn som ny vinmager og indikerede dermed kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. Han var blevet færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume.
Den gamle sang om at ”det har vi altid gjort og derfor gør vi det igen” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og gennemgik, som McClune selv udtrykte det ”a good thorough cleaning”, dog uden ambitioner om at skabe et laboratorium, for som McClune ligeledes har udtrykt det så ”skaber et sterilt vineri kedelige sterile vine” og det var bestemt ikke intentionen.
Tværtimod handlede det om at accentuere vinenes individualitet, og derfor blev der allerede i forbindelse med 2014 høsten skåret i udbytterne ligesom frugten fra flere parceller med 1. Cru status blev deklassificeret til Domaine Jessiaume mindre vine eller solgt til anden side, og allerede i foråret 2015 tog man de første skridt frem mod en omlægning til økologisk produktion. En omlægning som forventes at være fuldt gennemført i 2019 hvorefter vinene vil få myndighedernes økologiske stempel selvom vinstokkene ifølge William Waterkyn behøver adskillige ekstra år før sporene fra efterkrigstidens såkaldte konventionelle landbrug er helt borte.
Domaine Jessiaume råder over ca. 9 ha vinmarker hvoraf hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset.
Domaine Jessiaume egne parceller er fordelt som følger:
Dertil kommer købte druer som gør det muligt at producere ovennævnte Volnay samt en Bourgogne Rouge og Bourgogne Blanc. Disse 3 vine markedsføres under navnet Maison Jessiaume mens vinene funderet på egen frugt markedsføres undernavnet Domaine Jessiaume.
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Santenay er den sydligste kommuneappellation på Cote de Beaune i Bourgogne. Syd for Santenay starter Cote Chalonnaise, og den sydlige del af Santenay har jordbundsforhold, som er meget lig dem, man finder på Cote Chalonnaise med store forekomster af mergelsten. Nord for Santenay ligger Chassagne-Montrachet, og kommunens Premier Cru marker er centreret i den nordlige del. Santenay dækker ca 330 ha vinmarker og heraf har ca 130 Premier Cru status fordelt på 12 marker. Der produceres både hvidvin på Chardonnay og rødvin på Pinot noir. Sidstnævnte står for ca 80% og anses for at læne sig mere mod det rustikke i retning af rødvinene fra Cote Chalonnaise.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring