Denne gnistrende rene og sprøde Sancerre fra Domaine Bernard Reverdy er blevet en klassiker og for mange er det blevet sådan at når de endelige sidder med den friske årgang i glasset så er det for alvor forår i Danmark. Vi bestræber os derfor på at få fat i vinen lige så snart Reverdy synes den er klar til at møde verden og her kan vi så konstatere at foråret ankom den 21. april.
Vinen blev i sin tid introduceret af Lene Grønlykke, efter at hun havde kørt rundt i Sancerre og omegn i flere dage for at finde den helt rette kvalitet til Falsled Kro og medlemmerne i Løgismoses Vinklub. Resten er som man siger historie, og da vinen er populær og mængderne er beskedne, har vi ofte udsolgt i det tidlige forår, mens vi venter på den nye årgang.
Domaine Reverdy har i alt 9 ha. med omkring 30 år gamle Sauvignon Blanc stokke strøet ud over de kalkholdige skråninger omkring landsbyen Verdigny. Herfra plukkes druerne med hjælp fra familiens superavancerede høstmaskine over en 14 dages periode efterhånden som analyser og smagninger viser, at modenheden eller rettere balancen mellem sukker, syre og ekstrakt i druerne er optimal på de enkelte parceller. I 2020, der betegnes som "den 7. lykkelige årgang på stribe i Sancerre", blev maskinparken startet op allerede i den første uge af september og der er dermed tale om den tidligste start på høsten for familien Reverdy nogensinde, og da det samtidigt var svedende varmt i de 14 dage kampagnen varede valgte de at plukke i de allertidligste morgentimer så frugten ikke fik hedeslag.
høstmaskinen sørger for både soignering og afstilkning af klaserne så når druerne ankommer til vingården ryger de direkte op i den pneumatiske presse hvorefter er den frit løbende most får lov til at sætte sig i op til 12 timer inden den forvandles til vin i Thermo reguleret rustfrit stål. Vinen modner 6 måneder "Sur Lie" i tankene inden den endelige cuvée sammenstikkes, filtreres og fyldes på flaske.
Med vinen i glasset er det let at forstå hvorfor vinen har uafbrudt succes. Der er stikkelsbær og hyldeblomst til næsen på en bund af læskende grape, citron, som sætter gang i spytproduktionen, allerede inden vinen kommer ind i munden, og derpå er den dejlig aromatisk og ekspressiv på den civiliserede måde, med masser af moden citrus og mineralitet, som til sammen begaver vinen med en imponerende lang eftersmag. Hvad mere kan man drømme om i en frisk hvid Sancerre?
Et vidunderligt glas i utide og et klassisk match til alskens friske skaldyr og fisk og (sandart, ørred, gedde ...) og selvfølgelig til den lokale gedeost Crottin de Chavignol.