Selvom dette ikke er den mest "græske" af vinene fra Kir-Yianni er Samaropetra vinmageren Stellios Boutaris hvide favorit og også den første vin, som han fik lov til at navngive, da faderen tilbage i 1999 begyndte at give slip for at lade "the next generation" komme til orde.
Samaropetra er også navnet på de højest beliggende vinmarker i den bjergrige Amyndeon provins. Her har Kir-Yianni 7 meget stenede hektar som de først tilplantede med Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Malagousia og Assyrtiko og nu også med den lokale Roditis Alepou, der regnes for den bedste klon af den herhjemme totalt ukendte drue Roditis. De første udgaver af Samaropetra blev skabt på Sauvignon Blanc, Gewürztraminer og kun en lille smule Roditis, men i de senere år er Gewürztraminer blevet sendt på pension mens indholdet af Roditis er steget støt. Lige indtil 2017. Her blev frugten på parcellerne med Roditis mere eller mindre ødelagt på grund af voldsomme hagbyger i maj, og for første gang blev der tale om en ren Sauvignon Blanc. Vinen fik umiddelbart succes og derfor er der her i 2018 årgangen igen tale om 100% Sauvignon Blanc.
Druerne høstes i hånden og nede på vingården fjernes stilkene forud for presningen. Mosten får lov til at hygge sig med skaller og kerner natten over for at forøge den aromatiske kompleksitet. Herefter får mosten lov til at løbe over i rustfri ståltanke hvor den forvandles til vin, og efterfølgende modner "sur lie" i 4 måneder inden de sammenstikkes og efter yderligere en månedstid filtreres og tappes på flaske.
Resultatet er en delikat smukt blomstrende, fint afbalanceret vin som Stellios Boutaris meget rammende kalder for "legesyg". Den byder sig til med intense aromaer af nyslået græs, friske krydderurter, peber, melon og kiwi. Typisk for Sauvignon Blanc og så alligevel ikke forstået på den måde at stilen er pirrende forskellig fra det, vi kender fra Loire og New Zealand. Alkoholindholdet er relativt behersket og bidrager til vinens levende og forfriskende stil, som har gjort vinen særdeles populær i hjemlandet og løftet den ind på vinkortet på stribevis af seriøse restauranter overalt i Grækenland.
Lidt af et "must try" for alle der holder af sprøde hvidvine og lidt af en øjenåbner for dem der glemt at der findes bjerge i Sydeuropa, som kan løfte udtrykket frem mod en sprødhed, som vi ellers forbinder med f.eks. Loire og Mosel.
Prøv den som en overraskende aperitif eller for eksempel sammen med en gang saltet torsk med radiser hasselnød creme, dild og dildolie.
Vinen fik sidste år i sit første rene Sauvignion Blanc udtryk sølv ved Decanter World Wine Awards og guld ved Thessaloniki International Wine Competition.