Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.014,50
Saint Joseph Clos de la Ribaudy
- 6 stk. 2.014,50
395,-
526,67 pr. l.
6 stk.
2.014,50
335,75 pr stk.
Spar 355,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
91
Saturated violet. Ripe blackberry and cherry aromas are complemented by suggestions of licorice, smoked meat and violet. Chewy black and blue fruit flavors show sharp delineation, and smoky mineral and cracked pepper elements provide lift and back-end cut. Fleshes out quickly on the clinging finish, where dusty tannins add grip to repeating floral and pepper notes. Josh Raynolds - April 2020
Jancis Robinson
16
Richard Hemming MW - juli 2020
Beskrivelse
Ved siden af de eksklusive Côte-Rôtie vine fra familiens berømte parceller på Côte Blonde og Le Combard producerer Domaine Barge også et par vine fra den langstrakte (næsten 50 km) og prismæssigt relativt mere overkommelige Saint-Joseph appellation.
Der er tale om frugt fra 1,8 ha., som Giles Barge erhvervede oppe bag Chavanay tilbage i 1994 året efter han havde fået udleveret nøglerne til kælderen fra sine forældre Pierre og Germaine Barge. Den lille muromkransede vinmark ligger mellem udsigtsplatformen La Jolie vue de la Madone og den lille flække La Ribaudy, som er et af de tidlige stop på Le Chemin de Saint-Jacques-de-Compostelle på turen ned til knejsende kirke i Le Puy, hvor pilgrimsturisterne hver morgen bliver velsignet og ledt videre Santiago di Compostela via en trappe i kirkegulvet.
Vinmarken er tilplantet med hovedsageligt Syrah, men der er også lidt af den grønne Marsanne, og som en lille kuriositet valgte Giles Barge at opkalde hvidvinen efter stedet, mens rødvinen blev kaldt Clos des Martinets efter de mursejlere, der byggede reder mellem stenene. Nu er vi så nået til next generation og i forbindelse med at etiketterne skulle have en makeover har den unge Julien Barge fået gennemtrumfet en navneforandring så også rødvinen fra og med denne 2017-årgang flagede hvor den kommer fra. Clos de La Ribaudy er således en nyhed, der har været på markedet i 25 år!
Vinstokkene er mellem 20 og 50 år gamle og kultiveres reelt økologisk, selvom Giles vælger at kalde det for "culture raisonné" i erkendelse af at familien ikke har papirerne i orden på deres praktik. Høsten er manuel med en nursen af drueklaserne samtidig med at de plukkes. De hele drueklaser gæres i beton uden fremmede gærstammer og med kun få omrøringer og overpumpninger inden den unge vin fyldes på godt brugte demi-muids og foudre for som Giles Barge udtrykker det: "We want to tell the story of Syrah from Cote-Rotie or Saint-Joseph, not the story of a forest in the center of France". Vinen modner 12-14 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Resultatet tør vi godt kalde Textbook Syrah og et herligt eksempel at Saint-Joseph i de lykkeligste øjeblikke ikke ligger langt bag Côte-Rôtie hvis charme og finesse vejer tungt i vurderingen.
Richard Hemming MW, der skriver for Jancis Robinson, er ikke uenig. Han smagte vinen i juli 2020 og noterede begejstret: "Superbly fragrant, with peppercorn, violet, cherry and milk chocolate. Such brightness of flavour! Light tannins, high acidity and light body that is absolutely true for St-Joseph, with a brief but balanced finish. Wonderfully expressive nose."
Ligeledes var Signe Wulff, da hun i september 2020 var inviteret til at skrive om det nordlige Rhône til Løgismoses Magasin, heller ikke helt upåvirket: "Super elegant rødvin, der byder på antydninger af lakrids, menthol, peber og sorte oliven i en blød og behagelig, men alligevel sammensat og kompleks vin. Fine tanniner, der bider blidt, men aldrig snerrer. En venlig vin, der inviterer om bord til hyggelige middage med eksempelvis ovnstegt kylling stoppet med krydderurter, lammekoteletter stegt på grillen eller svampefyldte ravioli."
Producent
Domaine Barge er et af de historiske domæner i det nordlige Rhône. Således begyndte familien at vedligeholde terrasser og passe vinstokke på de stejle skråninger helt tilbage i 1860. Plylloxera tvang dem imidlertid i eksil i Paris, hvor Pierre Barge i en årrække ernærede sig som vognstyrer, men i slutningen af 1890’erne var familien tilbage i Ampuis, og i de første år af 1900-tallet genplantede de, som nogle af de første, Syrah og Viognier på amerikanske rodstokke. Det gik godt, og få år senere kunne de leve af at sælge deres frugt til Maison Vidal-Fleury. Eller rettere næsten, Josephine Barge virkede i næsten 20 år som kok på en kro i Verlieu, hvor hun blandt andet serverede for det berømte fransk/polske kemiker par Pierre og Marie Curie.
I 1929 tappede Jules og Josephine Barge for første gang deres egen Côte-Rôtie. Bare 700 flasker drejede det sig om, men det blev begyndelsen på en møjsommelig rejse, hvor der år for år blev minde og mindre til Vidal-Fleury, enten fordi familien selv solgte mere, eller fordi de ikke havde noget at sælge.
Den 31. januar 1956 beskar de deres vinstokke i skjorteærmer. Dagene efter kom frosten, og i de efterfølgende uger mistede de og alle andre vinbønder i det nordlige Rhône stort set alt. Jules Barge måtte nu ernære sig som murer, mens han reetablerede sine parceller, og vi skal helt frem til 1970, hvor next generation i skikkelse af brødrene Pierre og Andrè Barge havde taget over, før konturerne til det moderne Domaine Barge begynder at tage form.
Nye parceller blev købt, og i 1978 er familien for første gang i stand til selv at tappe og sælge hele produktionen. Herefter fulgte små 20 år hvor Barge-brødrene sammen med Marcel Guigal, René Rostaing og Robert Jasmin blev frontløbere i det, vi i dag godt tør kalde revitaliseringen af Côte-Rôtie.
Pierre Barge’s søn Giles Barge blev en del af projektet i 1979 efter han havde uddannet sig til ønolog og arbejdet med salg og marketing i et par år, og det blev det ham, der kom til at krydre traditionerne med innovation hos familie Barge, selvom han formelt først fik overrakt nøglerne til kælderen i 1994.
Traditionen med at gære med en meget høj procentdel hele drueklaser og efterfølge modne vinen i nærmest neutrale demi-muids og foudre blev der ikke rørt ved, men han reducerede brugen af svovl (længe før nogen som helst forbrugere bekymrede sig om den slags), reducerede mængden af omrøringer og overpumpninger og sigtede efter at undgå både klaring og filtrering af vinene forud for aftapningen på flaske.
Og nok så vigtigt tog han et opgør med det konventionelle landbrug ud fra devisen ”Le modernisme s’est immiscé partout” (modernismen forstyrrer alting), og i dag er alle parceller kultiveret økologisk eller i det mindste respektfuldt, fordi det, som Giles Barge udtrykker det, "handler om ikke at være i konflikt med naturen, men derimod om at finde ind til et gensidigt partnerskab" fordi ”foråret er livet i al sin kreative kraft, og alt, hvad der vokser, klækkes eller fødes, er nødvendigt”.
Giles Barge er stadig yderst nærværende både oppe på terrasserne og i kælderen i udkanten af Ampuis, men han overlod formelt ansvaret til sin søn Julien i sommeren 2019, og det er ham, der har fået lov til at løbe med papirnusseriet, så alle vinene startende med 2022-høsten også formelt er økologiske.
Oprindeligt var der 3 Côte-Rôtie vine i portofølgen, men parcellerne oppe på Côte Brune er nu lejet ud til Jean-Michel Gérin (som er gift med Gilles Barges lillesøster), og derfor må vi ”nøjes” med Côte-Rôtie Coeur de Combard og Côte-Rôtie Les Côtes samt vinen La Serrine, der kommer som en Vin de France, selvom det lille parcel på 0,5 ha. på alle sider er omgivet af vinstokke, der står i Côte-Rôtie appellationen hvilket har medført en lidt morbid label og tilføjelsen ”Enclavée Cuite Rôtie”. Dertil kommer en tidlig og sent høstet Condrieu, hvid og rød Saint-Joseph samt en Côtes du Rhône skabt på købt frugt fra St. Martin d’Ardèche, der både sælges som et muntert "Loch Ness" uhyre og under det registrerede varemærke "Les Coteaux de Légende".
Domaine Barge blev en del af Løgismose familien i efteråret 2019, og du kan se de vine, som vi aktuelt tilbyder her. Bemærk at alle vinene er limiterede, og at mængderne derfor er begrænsede.
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter