Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 861,90
Roussette de Savoie Altesse
- 6 stk. 861,90
169,-
225,33 pr. l.
6 stk.
861,90
143,65 pr stk.
Spar 152,10
Beskrivelse
I en tid hvor de sprøde tyske og østrigske hvidvine virkelig har fundet sammen med det ny nordiske køkken er det forunderligt at vinene fra de forskellige distrikter i Savoie, der langt hen ad vejen byder sig til med de samme lifligheder, stadig er så upåagtede at det er de færreste der ved at de franske myndigheder i denne østlige krog af Frankrig administrerer 15 forskellige appellationer.
Den måske fornemste og i hvert fald fyldigste af disse er ”Roussette de Savoie”, der i 1973 blev det samlende navn på hvidvinene fra 53 kommuner på en mere end 50 km. lang strækning fra bredderne af Lac du Bourget i nord og ned til Porte-de-Savoie og Isère-floden mod syd. Roussette er det gamle kælenavn for druen Altesse, angiveligt fordi drueskinnet får lidt farve de sidste uger frem mod høsten. Siden 1999 har den været den eneste tilladte drue i vinen, og i mange år har den været forbundet med den ungarske drue Furmint. En forbindelse som DNA-analyser nu har fået aflyst.
Familien Ravier har et par parceller med 10 til 20 årgamle Altesse vinstokke på til sammen 3 ha. på de øst- sydøstligt eksponerede skråninger nær den lille Lac de Saint-André i den allersydligste del af distriktet. Høsten er maskinel med en soignering af klaserne inden et helklasepres, hvorefter mosten køles ned og får lov til at sætte sig i 36 til 48 timer inden den forvandles til vin i rustfrit stål. Herefter følger et par måneder hvor der arbejdes der med overpumpninger (battonage) for at skærpe den aromatiske profil mens den malolaktiske gæring finder sted og dernæst modner vinen 4 måneder sur Lie i tankene frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En dejlig hvidvin med en fylde som overrasker, hvis man mest forbinder Savoie med de mere letbenede vine fra den allestedsnærværende Jacquère drue. Nærmest med en lille smøragtig brioche note selvom der ikke har været nogen fade i spil. Ellers smukt blomstrende associationer til honning, gule pærer, røde æbler og bittersød orrisrod. Velafbalanceret og til sidst løftet af en lille flintet mineralitet.
Producent
Philippe, Claudine og Sylvain Ravier fra Domaine des Boissonnets er nogle af vores nye venner og de leverer de første vine fra det spændende Savoie, som er kommet i sortiment hos Løgismose. Når du smager dem, vil du undre dig over, at det skulle tage os 50 år før vi nåede dertil. Især når vi har det erklærede mål at være bredt repræsenteret ikke bare i de områder, der er ”en vogue”, men også de mere perifere, ofte oversete regioner.
Savoie er nærmest sit eget lille vinland i vinlandet; De komplekse jordbundsforhold, som er et resultat af Alpernes rejsning, det alpine klima blandet med indflydelse fra Middelhavet mod syd, og de mange lokale druesorter, som kun findes her. Savoie er unik og underfundig og har i mange år været glemt af omverdenen. Vinene blev fremstillet i små mængder og nydt lokalt, og for at smage dem måtte man rejse til regionen.
En gradvis forandring er i gang, og Domaine Ravier er et glimrende eksempel på hvordan bare 3 ha. kan blive til 35 ejede og lejede ha., og hvordan en familie i fællesskab kan løfte mange generationers stilstand til et nyt niveau.
Far Philippe Ravier har siden 2004 fået følgeskab af sin søn, Sylvain, i kælderen, mens mor Claudine tager sig af kontoret og det administrative. De kalder det selv ”a family affair” og det de foretager sig sammen "en selvfølge" og "et kald". På trods af at familien Ravier har produceret vin i generationer i Savoie, er det først nu, med Philippes visionære og ambitiøse tilgang, at mængderne er blevet store nok til, at også systematisk eksport af vinene er blevet familiens ambition.
Domaine Ravier ligger i hjertet af regionen og på grund af knopskydningerne ligger de 35 ha. med vinstokke spredt på mange små parceller på de ler og kalkstens rige skråninger omkring de to symbolske bjerge i Savoyen: Mont Granier og Savoyarde. Og det åbner op for en meget divers portefølje på mere end 20 vine som Claudine for at bevare en lille smule overblik har inddelt i 4 grupper:
- Vinene fra skråningerne på Massif des Bauges og La Savoyarde hvor Chignin Bergeron kaldes Savoie-vinbøndernes Grand Cru og i de bedste øjeblikke er en hvidvin, som skal tælles med blandt Frankrigs mest delikate.
- Vinene fra terrasserne over højrebredden af Isère-floden mellem byerne Saint-Jean de la Porte og Fréterive, der kaldes for de røde vines paradis.
- Vinene fra Apremont og Abymes oppe bag Myans og for foden af Massif de la Chartreuse som kommer med en særlig sprødhed og mineralitet.
- Vinene fra vinmarkerne på skråningerne omkring Lake Saint André der er klassificeret som et "Grand Site" hvor de for de fleste ukendte druer Altesse og Jacquère kan veksles til vine med en fascinerede flintet mineralitet.
Philippe, Claudine og Sylvain Ravier har været en del af Løgismose familien siden oktober 2020.
Se vores aktuelle fra Domaine des Boissonnets/Domaine Raviers
Oprindelse
Distrikt
Roussette de Savoie er en appellation skabt i 1973 i regionen Savoie i det østlige Frankrig. Det er den 2. største appellation i regionen og ca 10% af den samlede produktion i Savoie er under appellationen Roussette de Savoie. Roussette er det lokale synonym for druesorten Altesse, som nu er den eneste tilladte indenfor appellationsreglerne. Der findes 4 navngivne cru’er, Frangy, Marestel, Monterminod og Monthoux. Disse ligger alle på skråninger med optimal soleksponering og drænering, hvilket er afgørende i det kølige alpine klima, som nærheden til Alperne resulterer i. Altesse er sent modnende af natur og vinene er kendt for deres høje syre, som gør dem lagringsværdige. De er tørre, ranke og til den lette side med maximum restsukker er 8 g/l.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter