Piero Palmucci var ikke blot en af de bedste producenter af Brunello, han var også en af de største og mest kontroversielle personligheder i og omkring Montalcino. Han realiserede sin drøm om at få foden under ejet bord, efter at have arbejdet i vinbranchen i mere end 20 år, da han sammen med sin hustru Elisabeth i 1989 købte de 12 ha. som blev til det lille "boutique winery" Poggio di Sotto, og frem til 2011 fremstille han sammen med sin ven og ønolog Federico Staderini en enestående stribe af nu legendariske vine ud fra devisen om, at det handlede om at skabe et perfekt druemateriale og herefter ødelægge så lidt som muligt i forvandlingsprocessen fra druer til vin.
I 2011 solgte Piero Palmucci Poggio di Sotto til Claudio Tipa fra den berømte Grattamacco vingård i Bolgheri. Heldigvis fulgte Federico Staderini med i handelen, og vi ved nu, at Poggio di Sotto er kommet i sikre hænder og fortsat producerer vine med så megen subtil elegance at få om nogen i Montalcino kan være med. Federico Staderini skulle oprindelig kun have været en overgangsfigur som skulle være med til at sikre kontinuiteten, men han er blevet på posten og er gledet ind i et så fremragende samarbejde med Claudio Tipa's chef vinmager Luca Marrone at de 2 nu kaldes for et dreamteam i Montalcino.
Nu som før udføres der en såkaldt "green harvest" i midten af juni, og i begyndelsen af august klippes yderlige mere end halvdelen af de tilbageværende drueklaser til jorden, og når høsten kommer, er det kun de sundeste drueklaser, der klippes ned i kurvene.
Alle stilke fjernes inden en del af druerne knuses hvorefter de gærer til vin uden tilsætning af fremmede gærstammer i rustfrit stål og i 7.000 liters slovenske egefade. Vinen forbliver i gæringstankene indtil den malolaktiske gæring er overstået, hvorefter den ud på vinteren pumpes op i 2.500 og 3.500 liters slovenske fade.
Hos Poggio di Sotto fremstilles der som udgangspunkt kun én vin, men efter 24 måneder på tappes en del af produktionen på flaske uden klaring, filtrering eller andre justeringer what so ever, og det er denne første aftapning fra Brunello fadene, der indtager rollen som Poggio di Sotto's fornemme bud på en Rosso di Montalcino.
En uanset årgangenes vekslende bonitet altid forførende vin, som charmerer med feminine saftighed hvor moreller, jordbær, timianblomster og søde urter spiller op til sanserne samtidig med at rund fylde, blide tanniner og en altid læskende mineralitet sikrer at vi forbliver i komfortzonen. Ganske enkelt altid mere elegant og reelt bedre end mange andre producenters Brunello ’er!
Find gerne de helt store Bourgogneglas frem og nyd så vinen sammen med for eksempel et saftigt andebryst med grillet pære eller hvorfor ikke en stegt knurhane med lynsyltet fennikel, peber og ny olivenolien fra Toscana.