Smutter man om på bagsiden af det berømte Palazzo dei Priori i Montalcino finder man den mur hvorpå Consorzio del Vino Brunello di Montalcino siden 1992 har opsat små platter som med 1-5 stjerner definerer årgangenes overordnede kvalitet og samtidig hylder en personlighed eller organisation med tilknytning til vinens verden.
I 2016 var Consorzio for anden gang i træk ude med de maksimale ***** stjerner hvilket markerede et nybrud. Ikke siden man i 1945 begyndte at evaluere årenes kvalitet er to årgange i streg blevet kaldt exceptionelle, og ingen i og omkring Montalcino betvivler, at 2016-årgangen har leveret en frugt som hos de bedste producenter vil veksle til vine, som vores børn og børnebørn engang med tiden vil kalde både historiske og ikoniske.
Lige nu har vi det meste til gode, men denne Rosso di Montalcino fra Poggio di Sotto er den måske ypperligste forsmag på hvad der er i vente og samtidigt en overlegen demonstration af at det nye team bag vinen både har viljen og musklerne til at efterstræbe og overgå det vi oplevede i legenden Piero Palmuccis glansperiode.
Denne 6. Rosso fra Claudio Tipa og hans chef vinmager Luca Marrone, som her for sidste gang har Federico Staderini (Palmucci’s ven og vinmager gennem mange år) med på sidelinjen, kommer således med en vidunderlig vitalitet og finesse, som kun kan beskrives som burgundisk og enestående. Eller som Monica Larner fra The Wine Advovate formulerede det, da hun smagte vinen i januar 2019: " This is a fresh and forward wine that delivers impressive complexity and depth. The context is young fruit, not evolved fruit. In a sense, this wine embodies the true philosophy of Rosso di Montalcino more than any of its peers. The wine is not less important than Brunello, but it does strive to display Sangiovese at a different moment in its lifeline."
Nu som før udføres der en såkaldt "green harvest" i midten af juni, og i begyndelsen af august klippes yderlige mere end halvdelen af de tilbageværende drueklaser til jorden, således at det kun de sundeste drueklaser, der klippes ned i kurvene når høsten kommer.
Vinen gærer uden tilsætning af fremmede gærstammer i rustfrit stål og i 7.000 liters slovenske egefade, og den forbliver i gæringstankene indtil den malolaktiske gæring ud på vinteren er overstået. Herefter pumpes vinen op i 3.000 liters slovenske fade hvor den modner frem til aftapningen.
Hos Poggio di Sotto fremstilles der som udgangspunkt kun én vin, men efter 24 måneder tappes en del af produktionen på flaske uden klaring, filtrering eller andre kemiske kunstgreb.
Denne første aftapning fra Brunello-fadene er Poggio di Sotos bud på en Rosso di Montalcino, og det er almindeligt anerkendt, at den forførende saftighed med moreller, jordbær og timianblomster i centrum og den runde og læskende smag med silke blide tanniner, som Monica Larner også har set, overhaler snesevis af vine, der sælges som Brunello.