Brødrene Davide og Daniele Pelassa producerer dejlige saftrige vine, og de er dermed med i flokken af stadig rimeligt ungdommelige vinproducenter, som skærper appetitten på og interessen for vinene fra Roero-distriktet, der i 2004 blev løftet op i den fornemme DOCG-familie.
Distriktet tager sin begyndelse omkring 15 km. nordøst for Barolo og fortsætter nordover gennem 18 små kommuner, som efterhånden til sammen har fået registreret mere end 800 ha. med vinstokke. Fra knap 4 af dem henter Pelassa-brødrene frugten til denne vin, og det lidt specielle er, at vi befinder os oppe ovenfor landsbyen Montà og dermed på de allernordligste parceller i appellationen. Efter Pelassa er der bare skov og krat.
Pelassa kultiverer alle de 3 Nebbiolo-kloner Michet, Lampia og Rosè og der er tale om en manuel høst med en soignering af klaserne inden de ryger ned i de orange 18 kilos plastkasser, der skal bringe dem sikkert i hus. Herefter følger endnu en gennemgang på et sorteringsbord ude foran vingården inden alle stilke fjernes og druerne samtidig delvis knuses.
Der gæres traditionelt i rustfrit stål i ca. 3 uger med daglige overpumpninger (dèlastage) for at ekstrahere farve og aroma og ved en temperatur, der bliver holdt neden omkring de 26 grader for at værne og frugten og friskheden. Herefter får vinen tid til at fuldføre sin malolaktiske gæring i tankene inden den i december eller januar fyldes på slovenske og franske fade i forskellige størrelser for at modne i 18 måneder med ugentlige efterfyldninger af hvert enkelt fad. Derpå sammenstikkes den endelige cuvée og efter yderligere 2 måneder tappes vinen på flaske hvor den venter på, at der i alt er gået de 32 måneder, som er DOCG-kravet til en Roero Rosso Riserva.
Resultatet er en flot Nebbiolo, som bestemt leverer på niveau med mange vine fra Barolo og Barbaresco. I efteråret 2021 er aftrykket fra fadlagringen stadig massivt, men hvis vinen bliver plasket på en karaffel kommer frugten piblende, og til sidst sidder man med masser af modne kirsebær, jordbær og falmende roser i glasset, der ikke lader sig gå på af de underliggende krydrede lag af vanilje, lakrids og tjæret tovværk. En aromatisk, magtfuld og også elegant Nebbiolo med allerede afbalancerede tanniner, men også en vin, som vil modnes til en endnu større oplevelse.