Rioja Ojo de Buitre Tempranillo
Rioja Ojo de Buitre Tempranillo
2019 - Bodegas Zuazo Gastón
/rioja-ojo-de-buitre-tempranillo/p/76129
Anbefalinger
International Wine Report
91
International Wine Report
This medium-bodied Rioja is well-structured with polished tannins and displays notable overall balance. This is a fantastic wine that is accessible today, but should also evolve nicely with another year or two of bottle age.. J. D'Angelo - Oktober 2020
James Suckling
91
James Suckling
Sweet berries with flowers, watermelon, citrus and black fruit on the nose. It’s medium-bodied with fine tannins. James suckling - September 2020
-
Beskrivelse
-
Producent
-
Oprindelse
Beskrivelse
For Prudencio Zuazo Gastón er Bodegas y Viños Zuazo Gastón en drøm der er gået i opfyldelse. Allerede da han studererede ønologi i slutningen af 1980’erne drømte han om at hans familie skulle producere deres egne vine og da det nye State-of-the-Art vineri stod klar til at modtage sin første høst i 2013 var mission næsten completet.
Der er tale om rent smagende vine, som alle skænkes med fint fokuseret frugt, selvom der stadig er 2.000 franske og amerikanske fade i kælderen, og den senest ankomne er denne Ojo de Buitre, der er opkaldt efter de gribbe, der svævende i stor højde overvåger arbejdet i vinmarkerne. Der er tale om et nyt take på den hidtidige Zuazo Gastón Vendimia Seleccionada, hvor vinmageren Carmen Murillo Carrillo har skruet lidt ned for fadlagringen for som hun udtrykker det ”at fremhæve Tempranillo druens dejlige frugt, men uden at fornemmelsen af Rioja helt forsvinder”.
For at sige det på jysk, så er det lukkedes meget godt. Der er tale om frugt fra vinstokke plantet i 1985 på et par små parceller i 400-450 meters højde omkring landsbyen Oyon. Høsten er manuelt og alle stilke fjernes hvorefter druerne kværnes forud for gæringen i rustfrit stål. Den unge vin får lov til at fuldføre den malolaktiske gæring i tankene inden omkring halvdelen får en passage på bare 3 måneder i nogenlunde lige dele brugte franske og amerikanske fade hvilket er omkring en halvering af fadlagringen i forhold til den hidtidige Vendimia Seleccionada.
Resultatet er dejlig saftig og fint afbalanceret vin hvor den mørke frugt med brombær i spidsen får lov til at dominere, selvom der også er noter at tobak og grafit i de dybere lag. Ikke videre kompleks, men i stedet ligefrem og nem at gå til, hvilket er et par kvaliteter, som ikke må undervurderes.
Læs mere
Årgang |
2019
|
Land |
Spanien
|
Region |
La Rioja
|
Distrikt |
Rioja
|
Producent |
Bodegas Zuazo Gastón
|
Druer |
Tempranillo (90 %)
|
|
Mazuelo (10 %)
|
Nettoindhold |
0,75
l
|
Lukkeanordning |
Granuleret kork
|
Produktionsform |
Konventionel
|
Alkoholprocent |
13,0 %
|
Restsukker |
2,0 g/l
|
Fadlagret |
Ja
|
Lagring |
3 måneder på brugte franske og amerikanske fade.
|
Forventet holdbarhed |
2-3 år fra høståret.
|
Serveringstemperatur |
14 - 16 °C
|
Varenr.: |
218480 |
Producent
Bodegas y Viños Zuazo Gastón blev grundlagt så sent som i 2001, men familien bag har dyrket druer og været involveret i vinproduktion siden 1880. De indrettede deres første kælder med 2 granitpresser i Buenos Aires Street i landsbyen Oyon i 1908 og i mange år solgte de deres vin til folkene på egnen, som kom forbi og fik fyldt deres glasballoner. I 1947 tager Mariano Zuazo og Victoriano Gastón sammen med nogle andre vinbønder initiativ til at etablere et lokalt vinkooperativ, som herefter i årtier fokuserer på produktion af bulk vine, der ofte ender i Sydamerika.
Først i 1887 finder 10 vinbønder ledet af Luis Luisazazo ud af at deres druer fortjente bedre og de etablerede en fælles kælder, som de kaldte Maese Joan, hvor de fadlagrede og aftappede deres egne vine. Nogen lunde samtidig er en ung Prudencio Zuazo Gastón begyndt at studere ønologi og han går rundt og drømmer om at han en dag skal stå i spidsen for familiens egen vingård. Det begynder så småt at ske i 2001, hvor Bodegas y Viños Zuazo Gastón optages i selskabsregisteret, og samme år forvandles de bedste af familiens druer til vin på 1.000 lejede kvadratmeter. Etableringen faldt sammen med at Rioja-distriktet havde vind i sejlene. Bodegas y Viños Zuazo Gastón fik tidligt mange internationale kunder og det skabte fundamentet for tilkøb af historiske parceller og opførelsen af et moderne State-of-the-Art vineri, som stod klar til at modtag sin første høst i 2013.
4.000 m2, 2.000 amerikanske og franske fade og en beregnet kapacitet på 1.4 mio. liter. Prudencio Zuazo Gastón har imidlertid valgt at fokusere på kvalitet og derfor sælges op mod halvdelen af høsten til anden siden hvorefter den årlige produktion endnu ikke har passeret 500.000 flasker.
Data & fakta:
- Druesorter: Hovedsageligt Tempranillo, men også Graciano, Mazuelo og Viura. I gennemsnit 30 år gamle vinstokke.
- Praksis: Konventionelt landbrug
- Kunstgødning: Ja
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 100 ha. fordelt på en række små parceller med kalkrig jord i 400-450 meters højde omkring landsbyen Oyón (Álava)
- Årlig produktion: Begrænset til 400.000 flasker. Overskydende vin sælges som bulk.
- Certifikater: Ingen
- Relation: Samarbejde med Løgismose er etableret i oktober 2020.
Læs mere
Oprindelse
Region
La Rioja ligger i den nordlige del af Spanien, centralt direkte syd for Bilbao. Klimaet er varmt og tørt trods nærheden til Atlanterhavet fordi regionen ligger i læ af bjerge. Regionen var både en af de første til at opnå DO status i 1933 og senere den første til at opnå DOCa status i 1991. Både rød- og hvidvin produceres med rødvin som værende den mest kendte. Der produceres også en smule Cava.
Nøgleord
Brombær, Blåbær, Grøn peberfrugt
Karakteristika
Fyldig, Aromatisk, Saftig, Tør
Bodegas y Viñedos Zuazo Gastón, Las Norias Kalea, 2, 01320 Oyón-Oion, Álava, Spanien
True
Bodegas Zuazo Gastón
Bodegas y Viñedos Zuazo Gastón, Las Norias Kalea, 2, 01320 Oyón-Oion, Álava, Spanien