I Østrig kaldes Weingut Emmerich Knoll for intet mindre end ”Primus Inter Pares” - ”Den ypperste blandt de bedste”, og her det Knolls imponerende Riesling Smaragd fra Kellerberg, som debuterede med 1993-årgangen efter at Emmerich Knoll Senior nogle år tidligere havde fået anlagt den første terrasse og sat de første Riesling kloner oppe den stejle sydøstligste flanke af det berømte vinbjerg.
Dengang blev vinen skabt med et tilskud af købte druer fra andre pletter på Kellerberg for at have nok til at fylde bare et enkelt großes holzfass, men nu er terrasserne blevet til flere, og vinstokkenes rødder har fået så godt fat i klippen, at det for længst er slut med at købe druer. Ikke at der dermed er tale om store mængder, bare at der som regel er nok til at fylde det omkring 3.000 liter store fad, som har været viet til frugten fra Kellerberg lige fra starten.
Druerne sorteres udelukkende i vinmarken, og i kælderen bearbejdes de hele drueklaser med en slags træspader i flere timer for at knuse en del af druerne, så saften kan trække aromaer, mineraler og en lille smule garvesyre fra skind, kerner og stilke inden presningen, som sker på 2. eller 3. dagen. Herefter gæres der i rustfrit stål og direkte i det gamle østrigske egefad uden temperaturkontrol. Bare en langsom gæring i den vinter kølige kælder, der fortsætter i både fire og fem måneder indtil vinen uden manipulation falder til ro med et naturligt forhold mellem alkohol, syre og ofte en lille næsten umærkelig restsødme. Herefter modner vinen uden battonage frem mod aftapningen på flaske, der finder sted i august eller allerførst i september måned uden klaring og som regel også uden filtrering.
Efter 3 relativt varme men nærmest lykkelige årgange, som blandt andet førte Emmerich Knoll helt til tops hos fænomenet James Suckling, der fik fejet benene væk under sig, da han smagte Riesling Ried Schütt Smaragd 2019, og kvitterede med de ultimative 100-point, så er 2020 en helt anderledes udfordrende årgang.
Meget nedbør i løbet af vækstsæsonen første til meldug og mange, mange ekstra timer oppe på de berømte skråninger og da man så havde fået det meste trimmet kom den voldsomste storm i mands minde susende ned fra Spitzer Graben. Rossatz, Arnsdorf og Mautern og selvom den havde tabt noget af potensen, da den passerede Dürnstein, var der flere steder stadig tale om hagl på størrelse med vagtelæg.
Det var den 22. august, og da Emmerich Knoll nogle uger senere var færdig med den såkaldt præventiv høst, hvor de beskadigede druer blev klippet bort fra klaserne “for at sikre kvaliteten” havde familien flere steder mistede op mod 20% af det potentielle høstudbytte, men Emmerich Knoll senior var alligevel lettet: “Vi var blandt de heldige. Mange af vores venner blev langt hårdere ramt. F.eks. mistede Franz Hirtzberger oppe ved Roter Tor omkring 75% af høsten.”
2020 er også noget køligere end de foregående år. Ikke nede i nærheden af normen i forhold til gennemsnittet fra tiden før, vi begyndte at tale om global opvarmning, men kølig nok til at Knolls plukke teams først blev sendt på arbejde i slutningen af september. Og da vejret under høsten var ustadigt og Knoll insisterede på, at der kun skulle plukkes i tørvejr, kom de helt ind i november, før den sidste frugt til Smaragd vinene ramte kælderen i Unterloiben.
Men alt forarbejdet har båret frugt, og Emmerich Knoll beviser med kollektionen fra 2020 at familien stadig befinder sig i toppen af den østrigske superliga. Vinene er som altid aromatiske og udtryksfulde. Lidt mere moderate i deres alkoholindhold og med lidt større mineralsk friskhed end i 2018 og 2019. Kort sagt mere traditionelle og tættere på idealbilledet for tørre hvidvine fra Wachau end længe smagt.
Som altid er vi, når det kommer til Weingut Knoll, på en streg diet (allokering). Vi fremsender en ønskeliste, men får ikke lige de vine, der står på listen, og slet ikke i de ønskede mængder. Fra 2020-årgangen har vi - og dermed Danmark - bare fået tildelt knap 2 paller fordelt på 14 forskellige vine.