Dette er den legendariske signaturvinen i kultproducenten Egon Müllers portofølge af imponerende Saar-vine fra Scharzhofberg i 2019-årgangen som allerede nu kaldes episk. Tysklands måske mest berømte plet på vinkortet. Intet andet sted langs Mosel, Saar eller Ruver er indholdet af rød og grå skiffer i jordbunden så markant (op til 70%), og da de 23 syd, sydsydvest vendte ha. rejser sig fra 216 til 300 med en stigningsprocent på op til 60% fanges vinden som i et storsejl med mindre fugt og større temperatursvingninger til følge.
Et ekstremt terroir som endnu engang har leveret exceptionel frugt til Egon Müllers og hans debuttrende kældermester Heiner Bolligs som med deres superseriøse og konservative tilgang til vinfremstillingen endnu engang begaver os med den dirrende friske syre, som er Egon Müllers særlige gave til alverdens vinelskere. Det er en Kabinett skabt på frugt uden spor af ædelt råd fra plukkernes 2-3 første ture op og ned gennem vinrækkerne inden regnen kom den 6. oktober. Presning af hele drueklaser og lang langsom gæring uden temperaturkontrol ned til under 50g. restsukker.
En smuk ganske let gylden vin, som dufter vidunderligt af hvide blomster, kamille, modne mirabeller, grapefrugt, lime og appelsinskal. Den er stadig slank i munden, uendeligt aromatisk og i besiddelses af en enestående cremet elegance funderet på et subtilt kontrapunktisk samspil mellem sødme og markante noter af prikkende moden citrus og dyb salt mineralitet, der dæmper, men ikke kvæler oplevelsen af sødme. En Kabinett med en sensualitet som det næsten kun er Egon Müller forundt at levere.
Selvom Egon Müllers Kabinett er imponerende fin og forfriskende som ung, er vinen kendt for at udvikle en enorm kompleksitet med alderen. 10 år er ingen alder her, og efter 15, 20 ja 25 år vil vinen forsat besidde en fortryllende friskhed. Herfra kan man så vælge at ældes med stil sammen med vinen!
Egon Müller er "Riesling-kongen over dem alle" noterer Feinschmeckeren Rasmus Palsgård i oktober 2020 efter at have været blandt de heldige, der i september blev inviteret i audiens for at smage den netop frigivne 2019-årgang. Og han fortsætter: "I forbindelse med besøget smagte vi 2019-årgangen, som i er en rigtig god årgang i Mosel med én enkelt undtagelse – frost i løbet af foråret betød, at blomstringen blev ødelagt, hvorfor eksempevis Weingut Egon Müller kan har kunnet producere 40 procent af den mængde, de producere i 2018. Det er synd, for det er en årgang i flot balance med masser af syre, ekspressiv og elegant frugt, som især kommer flot til udtryk i vinene med restsødme. Samtlige udgaver af Egon Müllers 2019’ere smager fantastisk, og der er ingen tvivl om, at de om 5-10-15-20 år for alvor vil vise storhed. Endnu en gang kan jeg kun på det varmeste anbefale, at du giver tysk Riesling med restsødme en chance – du vil ikke fortryde det."
Vor tids to måske største Mosel eksperter Jean Fisch og David Rayer overgiver sig da også fuldstændig i juni 2020 efter at de har smagt 2019 kollektionen: Egon Müller has many good reasons to be proud of his 2019 collection. Simply put, every wine is of auction quality. The finesse and elegance achieved is staggering. The regular Kabinett is easily one of the best ever at this Estate (and one of the finest ever in the Mosel), the Spätlese are stunningly refined and the Auslese are models of subdued and subtle exotic finesse. The 2018 TBA is a modern-day legend in the making, one of the finest TBA we have ever tasted. We realize that Egon Müller wines are not cheap, far from it, and possibly beyond the reach or spending wishes of many readers. However, if you contemplate to acquire a few bottles (and have the according means), 2019 is one of these extraordinary vintages to indulge in doing so: You will not regret it. What an amazing collection!