Valbuena 5º er den fremragende lillebror til legenden Vega Sicilia Unico, der med sit 5-tal fortæller at vinen er 5 år undervejs i kælderen inden den frigives til salg. En information vi fik for at kunne adskille den fra den yngre Valbuena 3º, som blev frigivet efter "blot" 3 års rutsjetur rundt i Vega Sicilias mytiske fad cyklus. De vine skabte imidlertid en del forvirring, og Valbuena 3º er derfor ikke længere en del af fortællingen om Vega Sicilia. Ærgerligt nok, for det var også et herligt glas vin!
Valbuena 5º er således nu den yngste vin fra Vega Sicilia, og dermed den vin som giver det bedste indblik i det terroir, som legenden er skabt af, og 2014 er et stor år for Vega Sicilia. Et meget varmt forår blev fulgt af en sommer med mere moderate temperaturer helt frem til slutningen af august hvor det igen blev svedende varmt hvilket favoriserede den optimale modning af druerne, som blev høstet i perioden fra den 20. september og 3. oktober.
Valbuena 5º blev tidligere skabt på en blanding af Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Malbec, men i dag er både Cabernet Sauvignon og Malbec trukket ud af ligningen, ligesom fadlagringen er reduceret fra 50 til 30 måneder. Der sker en sortering af druerne såvel i vinmarken som i kælderen hvor alle stilke fjernes forud for gæringen, som finder sted i rustfrit stål uden tilsætning af fremmede gærstammer. Vinen modner herefter efter en sindrig plan i en mosaik af små, større og helt store (8.500 og 20.000 liter) amerikanske og franske fade frem mod aftapningen på flaske i juni 2017.
Valbuena 5º er de senere år, efterhånden som frugt og friskhed betyder mere og mere for vores oplevelse af kvalitet, rykket tættere på de to topvine fra Vega Sicilia, og i januar 2019 rykkede den så for første gang forbi Vega Sicilia Reserva Especial hos Luis Gutiérrez, der er Robert Parkers mand i Spanien.
Vinen er naturligvis i de første år altid præget af den omhyggelige og intelligente fadlagring, også selvom den nu modner 24 måneder i flasken inden frigivelsen. Men frugten i form af kirsebær, solbær og blommer er der hele tiden, og hvis man lader den modne blot et par år ekstra i en god kælder, er den kendt for at udvikle en blomstrende delikat finesse, som sagtens kan forveksles med den, man finder de helt store Bourgogne vine.