Vi importerede 2018-årgangen af denne og den fik tidligt mange venner, og derfor var det lidt ærgerligt vi aldrig nåede at få fat i 2019-årgangen inden den blev udsolgt, men er den helt friske 2020’er klar. Vinen er resultatet af et samarbejde mellem Xavier Ausàs, den mangeårige vinmager og tekniske direktør for selveste Vega Sicilia og hans barndomsven Rubén Ramos, som nu lægger navn til vinene fra familiens vinstokke og begaver os med ærlige og oprigtige flasker med en joviale drinkability, vi godt kan savne i mange af de vine fra Ribera del Duero, som stadig hellere vil imponere end charmere.
Vinos Rubén Ramos ligger med udsigt over mod borgen i Peñafiel i starten af det, mange i dag kalder den gyldne mil ind mod Valladolid, hvor Bodegaerne er skudt op som paddehatte og hvor det tilplantede areal med vinstokke er eksploderet. Og Rubén Ramos er en af dem, som svømmer med strømmen. I det små. Rubén fortæller, at hans familie oprindeligt dyrkede druer og solgte dem til kooperativet (det der nu er blevet til Protos), men til sidst blev de så pressede på afregningspriserne, at de, da det blev muligt, valgte at satse på kunstvanding og i mange år var rødbeder familiens væsentligste indtægtskilde.
Så fik Ribera del Duero international bevågenhed og i stedet for at sælge jorden til et af de mange store firmaer, som kom på opkøbsturne, valgte familien på ny at satse på vin avl. Ikke på en gang, men i det små. De første vinstokke blev sat for 28 år siden, og i modsætning til alle dem der kom udefra, havde Rubén Ramos og hans familie den fordel, at de kendte deres jord og de kunne derfor gentilplante de parceller de vidste før i tiden havde leveret den bedste frugt.
I starten solgte de igen til kooperativet, men så fulgte et lille vineri i en lejet lagerhal nede i udkanten af Peñafiel og i 2003 – da familien ikke længere behøvede at spørge banken om lov – blev den nuværende Bodega opført i nærheden af de efterhånden 14 ha. med Tempranillo. Siden blev der også råd til en bolig, og i dag bor Rubén Ramos, hans kone María og deres to små børn lige ved siden af vingården.
100% håndhøstede frugt og 8 måneder i en blanding af franske og amerikanske fade. Dejlige aromaer af jordbær og hindbær og noget så eksotisk som abrikos, der bliver akkompagneret af let røgfyldte toner af kaffe og kakao. På ingen måde voldsom, bare fyldig, saftig, elskelig og helt nede på jorden, hvis man kan sige det om en rødvin.