Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 23.434,50
Ribera del Duero Reserva Especial (2021 release)
- 6 stk. 23.434,50
4.595,-
6.126,67 pr. l.
6 stk.
23.434,50
3.905,75 pr stk.
Spar 4.135,50
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
99
The 2021 release of this legendary non-vintage blend of Tinto Fino and 6% Cabernet Sauvignon is one of the best Reserva Especials I've tasted, fully justifying the use of a semisolera system at Vega Sicilia. Based on the 2009, 2010 and 2011 harvests, with bits and pieces from other years, it's a wonderfully complex, balsamic red with aromas of tobacco leaf and sweet spices, layers of supple red fruits, savoury umami tannins, scented oak and a long, tapering finish. Drinkable now, but there's no need to hurry. Tim Atkin - Januar 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Luis Gutiérrez - Juli 2021
James Suckling
98
James Suckling - Januar 2022
Vinous by Antonio Galloni
96
Josh Raynolds - Februar 2021
Beskrivelse
Selvom priserne nærmer sig hinanden, og selvom der i dag ikke er så meget prestige i vine sammenstukket af vine fra flere årgange, så er det det denne vin, som er den oprindelige Unico og det historiske flagskib hos Vega Sicilia.
Vinen læner sig op ad en gammel tradition i Spanien hvor man solgte 2 vine: Dels den unge vin, årets vin eller "årgangsvinen", selvom det var underforstået og ikke fremgik af flasken. Dels en vin sammenstukket af vine fra de fade, som kældermesteren havde vurderet rummede muligheder og derfor gemte til "bedre tider". Årgangsvinen gav smør på brødet og "Reservaen” skabte respekt om producenten og synergi ned mod basisvinen.
Denne tradition er fastholdt hos Vega Sicilia, som dog nu afslører hvilke årgange årets vin uden årgang er sammenstukket af. Denne vine er aftappet på flaske i juni 2017 og frigivet i 2021 og er sammenstukket af særligt udvalgte fade med Unico vine fra 2009, 2010 og 2011. Blandingen foretages ikke ud fra en speciel kronologisk overvejelse, men derimod alene ud fra kældermesterens ideer. Vinen blandes imidlertid altid af 3 forskellige årgange, resultatet er altid et nærmest magisk sus fra de ældgamle traditioner afleveret som monumentale og forbløffende holdbare vine.
Druerne var tidlige Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Malbec, men de sidste år og igen i denne 2021 release er både Merlot og Malbec trukket ud af ligningen til fordel for hele 94% Tempranillo og lidt back up fra Cabernet Sauvignon for resten.
Efter høsten og gæringen starter vinen sin eventyrlige rejse på fad. Først et år på store majestætiske fade, dernæst et år på små næsten nye fade, derpå et år på helt nye fade, og så til sidst yderligere op til 6 år på ældre mellemstore fade med om stikning mellem fadene hver tiende måned i hele perioden. Rejsen ender med 4 års flaske modning inden vinen bliver frigivet til salg.
Selvom de ældste elementer i denne vin er over 12 år gamle er dette en forbløffende frisk vin. Stadig mørk i farvenuancen og ved siden af de subtile aromaer fra den markante fad lagring er der fortsat masser af sødmefulde røde frugter og en fin velafbalanceret syre, som bidrager med elegance og sikrer vinen et langt liv i en god kælder.
Dette er på grund af prispunktet blevet en meditationsvin for mange, men det er først, når den får et oplagt modspil fra det salte køkken at den subtile finesse virkelig folder sig ud. Vi har prøvet den sammen med krogmodnet rødt oksekød og friske trøfler og det var en oplevelse. Serveres gerne fra en karaffel hvortil den er dekanteret umiddelbart forud for serveringen.
Producent
Vega Sicilia distribueres ikke på normal vis, men overlades til en lille gruppe, som kontrolleres af familien Alvarez, som har ejet Vega Sicilia siden 1982. På det danske marked er det Sigurd Müller i Aalborg, som er den udvalgte, og Løgismose har derfor ingen direkte import. Afhængig af høstens størrelse tildeles Sigurd Müller som herefter tilbydes til Sigurd Müllers foretrukne samarbejdspartnere.
Sigurd Müller profilerer Vega Sicilia således:
I 1859 overtog Don Eloy Lecanda Vega Sicilia fra sin far. Han interesserede sig meget for vinbrug og tog i 1864 til Bordeaux for at købe vinstokke. Han købte 18.000 stokke Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot og Pinot Noir. Vinstokkene blev omtalt som “eksotiske planter til et anerkendt brug” af de spanske myndigheder. I 1888 kom Don Eloy Lecanda i økonomiske vanskeligheder, og i 1903 måtte ejendommen overgå til Antonio Herrero Velázques-Duró. Vinkældrene blev imidlertid lejet ud til Palacio-brødrene, som ansatte “Txomin” (Domingo Garramiola) til at lave vin for dem. Denne blev på stedet, da lejemålet udløb og begyndte at skabe årgangsvine for Herrero-brødrene. I løbet af 20erne opnåede Vega Sicilia sin første store berømmelse og fik adskillige priser. Vinbruget var imidlertid ikke rentabelt, og det blev solgt igen i 1952. Det skiftede ejere et par gange indtil 1982, hvor familien Alvarez, som også er de nuværende ejere, overtog det.
Produktionen hos Vega Sicilia er helt traditionel og naturlig. Vega Sicilia er en vin, der hverken klares eller filtreres, med et gennemsnitligt udbytte, der ligger nede på 1 kg druer pr. vinstok. Bodegas Vega Sicilia er i dag på 120 ha med en druesammensætning, der består af 80% Tinto Fino og 20% Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Hos Vega Sicilia interesserer man sig ikke for kvantitet, men kun for kvalitet og karakter. Nogle år er det således ikke muligt at producere vinene “Unico” eller “Valbuena”.
Vega Sicilias bedste vine tilbringer en minimum 7 år lang og gådefuld rejse på træ. Efter 1 år flyttes vinene fra de store egetræsfade til mindre, næsten nye fade. Derefter flyttes de igen til nye fade for en etårig periode. De sidste 3 år ligger vinene på gamle fade, hvor de omstikkes hver tiende måned. Rejsen ender med 2 års hvile på flasker. Visse årgange lagres dog i længere tid på træ eller flaske før frigivelse. Vega Sicilia har sine egne værksteder, hvor man laver og reparerer fadene. Træet er nøje udvalgt og har en stor indflydelse på vinenes aroma, smag og tannin.
Du finder de vine vi tilbyder fra denne historiske vingård her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter