Selvom priserne nærmer sig hinanden, og selvom der i dag ikke er så meget prestige i vine sammenstukket af vine fra flere årgange, så er det det denne vin, som er den oprindelige Unico og det historiske flagskib hos Vega Sicilia.
Vinen læner sig op ad en gammel tradition i Spanien hvor man solgte 2 vine: Dels den unge vin, årets vin eller "årgangsvinen", selvom det var underforstået og ikke fremgik af flasken. Dels en vin sammenstukket af vine fra de fade, som kældermesteren havde vurderet rummede muligheder og derfor gemte til "bedre tider". Årgangsvinen gav smør på brødet og "Reservaen” skabte respekt om producenten og synergi ned mod basisvinen.
Denne tradition er fastholdt hos Vega Sicilia, som dog nu afslører hvilke årgange årets vin uden årgang er sammenstukket af. Denne vine er aftappet på flaske i juni 2016 og frigivet i 2020 og er sammenstukket af 59 særligt udvalgte fade med Unico vine fra 2008, 2009 og 2010. Blandingen foretages ikke ud fra en speciel kronologisk overvejelse, men derimod alene ud fra kældermesterens ideer. Vinen blandes imidlertid altid af 3 forskellige årgange, resultatet er altid et nærmest magisk sus fra de ældgamle traditioner afleveret som monumentale og forbløffende holdbare vine.
Druerne var tidlige Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Malbec, men i denne 2020 release er både Merlot og Malbec trukket ud af ligningen til fordel for Tempranillo og Cabernet Sauvignon i blandingsforholdet på 94/6.
Efter høsten og gæringen starter vinen sin eventyrlige rejse på fad. Først et år på store majestætiske fade, dernæst et år på små næsten nye fade, derpå et år på helt nye fade, og så til sidst yderligere op til 6 år på ældre mellemstore fade med om stikning mellem fadene hver tiende måned i hele perioden. Rejsen ender med 4 års flaske modning inden vinen bliver frigivet til salg.
Selvom de ældste elementer i denne vin er over 12 år gamle er dette en forbløffende frisk vin. Stadig mørk i farvenuancen og ved siden af de subtile aromaer fra den markante fad lagring er der fortsat masser af sødmefulde røde frugter og en fin velafbalanceret syre, som bidrager med elegance og sikrer vinen et langt liv i en god kælder.
Dette er på grund af prispunktet blevet en meditationsvin for mange, men det er først, når den får et oplagt modspil fra det salte køkken at den subtile finesse virkelig folder sig ud. Vi har prøvet den sammen med krogmodnet rødt oksekød og friske trøfler og det var en oplevelse. Serveres gerne fra en karaffel hvortil den er dekanteret umiddelbart forud for serveringen.