Den britiske Master og Wine Tim Atkin har regelmæssigt besøgt Ribera del Duero siden starten af 1990'erne, og siden han for et par år siden af det lokale Consejo Regulador blev opfordret til at afholde en serie af såkaldte Master Classes for sommelierer, journalister og importører i Storbritannien, er han vel lige nu den person, som har det dybeste kendskab til vinene fra Spaniens førende rødvinsdistrikt.
I efteråret 2019 udmøntede dette sig i en rapport, som han selv kaldte resultatet af "a lot tasting, travel and hard work, as well as no little pleasure." Rapporten hedder kort og godt "Ribera del Duero Top 100 2019", men er reelt mere end det, nemlig et imponerende øjebliksbillede af hierarkiet i Ribera del Duero funderet på smagningen af de senest frigivne vine fra stor set samtlige producenter i distriktet.
Helt i top finder vi legenden Vega Sicilia, den nye duks i klassen Dominio de Es og så denne Dominio de Pingus 2017, der med 97 point får disse ord med på vejen: "Deservedly regarded as one of Spain's greatest reds, this is never a blockbuster Tempranillo, even in a year like 2017 when 30% of the crop was lost to frost. Made with 4.5 hectares of old-vine fruit from the Barroso and San Cristóbal pagos, it has youthful flavours of blood orange, black cherry and raspberry and beautifully understated wood. The tannins are silky and refined, the palate very long indeed."
Pingus er for længst blevet et ikon, som alle med en ædruelig bankrådgiver bliver frarådet at nærme sig, men det er også en vin som især danske vinelskere bør spare op til at opleve bare en sjælden lang i mellem ikke mindst i det senere årgange hvor vinen synes mere transparent og hvor det derfor er nemmere at fornemme formatet mens vinen stadig er vital og legesyg.
Samtidig er det sympatisk, at ikke alle pengene ender i banken, men at en del også bruges til at forankre succesen og til forsøg på at sikre den fremtidige indtjening. Således har Peter Sisseck som en af de eneste vinmagere på planeten betalt kassen for at få installeret ventilatorer/varmluftsblæsere omkring de parceller, som leverer frugten til guldægget Pingus.
I de tidlige morgentimer den 28. april 2017 blev alle ventilatorer tændt og skruet op på max. og mens den lille indikator for strømforbruget truede med at sprænge elmåleren faldt temperaturen til 6 grader under frysepunktet. Bare ikke på Barroso og San Cristóbal. Mens andre mistede halvdelen eller mere mistede Peter Sisseck kun 24% (undskyld Tim Atkin), og da høsten i efteråret var i hus, var der nok til at fylde 19 fade. Bare 6 mindre end normalt.
Selv noterer Peter Sisseck om resultatet i 2017: "Thank God the wines are very good. Both Flor and Pingus itself are wines very high in colour, a powerful attack but also with a lot of freshness due to the early harvest. The finishes are impressive, and the wines are very long on the palate. We could not be happier with the quality of the wines but of course very sad that we have so few bottles."