Antídoto er det spanske udtryk for "modgift" og det er netop det vinene fra den franske vinmager Bertrand Sourdais er tænkt som. En "modgift" mod alle de "kønsløse" vine, der blev ved at skyde frem, skabt på frugten fra "manipulerede" Tempranillo-kloner, plantet på mægtige arealer i de lavere liggende områder i Ribera de Duero.
Bertrand Sourdais fejrede i begyndelsen af det nye millennium store triumfer da han på Dominio de Atauta fik lov til at skabe vine på frugten fra revitaliserede gamle vinstokke, men da nye ejere ville ned ad en vej, der i højere grad handlede om mainstream, kom det til en ulykkelig skilsmisse.
Bertrand Sourdais allierede sig med vennen David Hernando, som begyndte at købe og leje højt beliggende parceller med gamle vinstokke oppe mellem Aranda de Duero og Soria i den øvre del af Duero-dalen, efter Bertrands anvisninger. Dealen var at David, der havde pengene, tog investeringerne, som så skulle kapitaliseres gennem de vine som Bertrand producerede.
De lejede sig ind i vinkældre først i Quemadam siden i La Vid, og i 2016 tog de springet og investerede i topmoderne udstyr og indrettede deres egen kælder i nogle forladte bygninger i San Esteban de Gormaz.
Frugten til vinen, som svarer til en Reserva på andre vingårde, kommer fra de 2 små parceller Quintanilla de Tres Barrios og la Hoyo helt oppe i 950 meters højde på sletten nær den lille flække Matanza. Bertrand faldt over vinmarkerne i 2011, men der gik mere end et år før David fik lukket handelen, og denne 2017’er er derfor blot den 6. udgave af vinen - den 2. fra den nye kælder.
De 2 venner gav vinen navnet La Hormiga, som både refererer til de mange myrer, som skaber ventillatin til vinstokkenes rødder og til de særligt flittige vinbønder, som hjalp til med at revitalisere vinmarkerne som oprindeligt blev tilplantet med Tinto Fino (Tempranillo) i 1922, men som var blevet opgivet, nogle år før Bertrand kom forbi.
Høsten er manuel og blev i 2017 overstået på en enkelt dag (den 27. september) med en sortering både i vinmarken og ved ankomsten til kælderen. Der er gæret delvis med hele drueklaser, og for at raffinere vinen og undgå bitre tanniner er den gærende most pumpet bort fra stilke, kerner og drueskin lige så snart Bertrand vurderede, at der var farve nok til stede til, at forbrugerne ikke vil blive "skræmt", hvorefter vinen gærede færdig, som om den var hvid. Den er modnet 18 måneder på små overvejende nye franske fade frem mod aftapningen på flaske uden forudgående klaring eller filtrering den 15. juli 2019.
Resultatet er blevet en på én gang kraftig, vital og elegant vin med masser af moden frugt og endnu flere subtile krydderier fra den intense fadlagring. Noterne af modne brombær, hindbær og solbærblade er forunderligt nærværende og selvom der er masser af vanilje, mørk chokolade og ristede kaffebønner til stede er helheden allerede dejlig harmonisk ikke mindst takket være en salt og læskende mineralitet, som fjerner enhver fornemmelse af marmelade.