Vi er nået til den 7. udgave af den spændende rødvin fra Bodegas Montecastro siden Carlos de la Fuente blev indsat som vinmager i 2012, da Hacienda Monasterio erhvervede aktiemajoriteten, og vi tør godt kalde det Carlos sammen med Guillermo Laguna og Francisco Núñez Moreno har stået i spidsen for, for en lykkelig forvandling.
Carlos erfaring kommer blandt andet fra hans tid sammen med Peter Sisseck på Hacienda Monasterio, og Peter har flere gange krediteret Carlos for at være blandt de mest talentfulde vinmagere i Ribera del Duero, og denne 2018'er lægger sig smukt i slipstrømmen af de meget velproportionerede og anmelderroste vine fra 2015, 2016 og 2017.
Det er naturligvis Tempranillo, som spiller den altdominerende hovedrolle, men en lille smule Cabernet Sauvignon og Merlot bliver stadig inviteret med til festen. Der høstes fra vinstokke, der blev plantet i 2002 på 5 forskellige små højt beliggende parceller (860-923 m.o.h.), og lige siden starten har de været kultiveret uden kunstvanding og efter økologiske principper om end man endnu ikke har fundet det opportunt at ansøge om (og betale for) det officielle stempel.
Druerne plukkes i hånden i de tidlige morgentimer med en sortering allerede i vinmarken, og fremme på vingården fjernes hovedparten af stilkene, men de sidste år har en del af de smukkeste hele drueklaser også fået lov får lov til at komme med op i det rustfri stål og cementtanke, hvor de forvandles til vin uden tilsætning af fremmede gærstammer. Herefter følger 16 måneder på nye, en og to gange brugte franske fade hovedsageligt fra Allier, og som en lille romantisk gestus til den klassiske Tinto Fino fra Ribera del Duero modner 10% af vinen stadig på amerikanske egefade. Vinen omstikkes adskillige gange undervejs, og til sidst kan den endelige cuvée tappes på flaske uden klaring og efter en kun let filtrering.
Som vanligt en ganske farverig, men bestemt ikke overekstraheret vin med en fin duft af brombær, blåbær, mørke kirsebær, vanilje og lakrids med undertoner af friske urter, der smukt balancerer fylden og det relativt høje alkoholindhold. Insisterende på den imponerende, men ikke påtrængende måde.
Prøv den sammen med retter hvor velkrydret, mørt og saftigt kød er i centrum. For eksempel en braiseret lammebov med løg, chorizo, oliven og stegte artiskokker.