Dette er signaturvinen fra Spaniens nye kultproducent: Dominio do Bibei, som er en af de største overraskelser i den spanske vinindustri i det nye millennium. Det er den entusiastiske Javier Dominguez, som står bag, og siden 1995 har han på ganske sympatisk vis formøblet en del af overskuddet fra familiens tekstilvirksomheder på systematiske opkøb af ekstremt beliggende vinmarker oppe omkring Quiroga-Bibei i den aller sværest tilgængelige del af Ribeira Sacra.
I starten handlede det mest om de hvide vine, men snart kom de røde vine også med. Der er efterhånden investeret i 145 ha., men foreløbig er det mindre end 40 af dem, som er i produktion. Arbejdet med at restaurere de gamle terrasser er enormt, og flere steder er man udfordret af smalle muldyrstier, som betyder, at høstarbejderne skal bære druerne mange 100 meter op eller ned, før de når frem til de ventende 4 hjulstrækkere.
Alt arbejde er nødvendigvis manuelt, og selvom der er tale om en ny og moderne vingård, har man en vision om at skabe vine, som gerne må få de ældste folk på egnen til at mindes de bedste øjeblikke fra deres yngre dage. Det betyder, at tilgangen til arbejdet på terrasserne er økologisk, og at rustfrit stål, fremmede gærstammer, klaring og filtrering i kælderen er ikke eksisterende. Den eneste frihed, man tager sig, er at tilsætte en lille smule svovl, så forbrugerne skånes for flaske variationer.
2016 første årgang fra vinmageren Paula Fernández Trabanco, som Javier Dominguez headhuntede fra Dominio de Tares, efter at den hidtidige vinmager Iria Otero Mazoy valgte at prioritere sine børn. Samtidig lidt af en milepæl fordi Paula indledte med at fjerne alle nye fade, og dermed fik grebet efter fortiden til at virke mindre postuleret. 90% Mencía og for resten et Field-blend af Brancellao, Mouratón, Sousón og Garnacha fra vinstokke, der antages at være fra 80 og helt op til 110 år gamle. Der er tale om gæring i store åbne egefade fulgt af 12 måneder i brugte franske barriques og derpå yderligere 10 måneder i gamle 4.800 liters østrigske fade frem mod aftapningen på flaske.
Et smukt eksempel på det nye galicisk atlantisk udtryk, som handler om lidt mindre farve og meget mere smag. Masser af modne røde bær i et udtryk, der nærmer sig det parfumerede. Friskt og elegant med en vidunderlig saftighed, en fascinerende sexet parfume og dertil en nærmest nøgen mineralitet, som trykker på de samme knapper som fin Pinot Noir fra de gyldne skråninger i Bourgogne.
"This is a future wine, real wine quality not dancing to an established drum. Really good!" - Jancis Robinson - Juni 2020