Over alt på fiskerestauranterne langs de spanske kyster tilbyder de med nyvunden national stolthed vine skabt på druen Albariño og den har for længst skubbet de invasive druesorter Chardonnay og Sauvignon Blanc nedad på vinkortene.
Det har betydet en voldsom opblomstring i moderdistriktet Rías Baixas hvor de oprindelige producenter har fået råd til at investere i det nyeste udstyr, hvor de store velpolstrede Bodegaer udefra kommer til og investerer stort og hvor mindre familier begynder at starte for sig selv for at komme med til festen.
Casa del Sol (La Corunya) tilhører den sidste kategori. Der er egentlig tale om en Pazo (et Galicisk landsted), som tidligere blev beboet af grever og baroner, nærmere bestemt efterkommerne af Joaquim Trigueiros Martel, som den portugisiske konge i 1870 udnævnte både til Conde de Castelo Branco og den første Visconde de Santiago.
Casa del Sol gennemgik en gennemgribende renovering i 1970'erne og var i mange år samlingssted for familierne, men da de sidste af de gamle var borte gennemførte man et generationsskifte hvor møbler og kunstværker blev fordelt mellem de mange børn, børnebørn og oldebørn og hvor et par af fætrene og kusinerne til sidst endte med at overtage/købe selve ejendommen og de 4 ha. med Albariño, som var blevet reetableret allerede i 2004.
De indgik i 2011 et partnerskab og etablerede Solagra S.A. med henblik på kommerciel vinproduktion og i sommeren 2020 ændrede de navnet til Bodegas de la Casa do Sol S.A., som en konsekvens af succesen med deres primære brand.
Deres rejse tog for alvor fart i sommeren 2013, da det lykkedes dem at tilknytte den unge vinmager Manuel Manzaneque Suarez, som efter 10 år sammen med Manuel Manzaneque senior på det berømte Finca Elez (en af de meget få spanske vingården med sin egen DO, på linje med Château Grillet i det nordlige Rhône og Tenuta San Guido i Bolgheri) ønskede at træde ud af faderens skygge.
Manuel betingede sig at han og hans hustru Paloma Mínguez fik 100% indflydelse på hvorledes de skulle komme i mål med deres fælles projekt som de formulerede gik ud på at ”producere en fantastisk hvidvin som loyalt eksponerede druen Albariño og dens terroir” og de satte sig som mål, at vinen inden for 5 år skulle tælles med blandt de bedste i Rías Baixas.
De to initiativtagere (med de fantastiske navne Jaime Martin Bermudez De La Puente Gonzalez Del Valle og Maria Teresa Gonzalez Del Valle Herrero) smed tidligt flere penge ind i projektet, så de oprindelige 4 ha. helt oppe ved den portugisiske Camino's vej ind i Santiago de Compostela kunne blive suppleret frugt fra parceller nærmere kysten i Valle del Ulla og nede omkring Salnés. Dels så de kunne nå et volumen, så det rent praktisk blev muligt at eksponere vinen, men også således, at Manuel Manzaneque kunne få lidt større diversitet i den frugt, han skulle forvandle til vin.
Casa del Sol producerer foreløbig 2 Albariño vine. Dels en som udelukkende er produceret i rustfrit stål dels en som gærer og modner i franske fade, og til sammen er der blot tale om ca. 35.000 flasker om året.