Tomás Torcuato har passet familiens frugthaver og jordlodder med grøntsager i Andalusien ved foden af Sierra Nevada hele livet ligesom hans far, bedstefar og oldefar gjorde det før ham. Som 14-årig drog han med sin far til Sydfrankrig og fulgte druehøsten op gennem Europa for at tjene lidt ekstra til familien og lidt senere hjalp han desuden til med at passe vinstokkene oppe på Bodegas Barranco Oscuro. Det var tilbage i 1980'erne og det var dengang Manolo Valenzuela var ved at etablere Barranco Oscuro som den første vingård i Spanien der var 100% orienteret mod Rudolf Steiner på et tidspunkt hvor der endnu ikke var opfundet regler for økologi og biodynamik og længe før vi fik behov for at tale om naturvine.
Tomás Torcuato fik lyst til selv at veksle druer til vin og det ledte til små micro-produktioner hjemme i familiens kælder. Tomás Torcuato fik blod på tanden og i dag er der 4 forskellige vine som alt efter hvilket lune Vorherre har været, i hver bliver tappet i 3.000 - 6.000 eksemplarer. Tilstrækkeligt til at de kan eksporteres og til at de er blevet et samtaleemne blandt naturvinselskere og sundhedshipstere, men ikke nok til at Tomás Torcuato helt kan leve af det. Han virker også som skovbrandmand.
Her er det hans Purulio Branco, der er gæret lige om en rødvin "de maceração laranjita" og derfor lander den i den stadig mere populære kategori "orange vine". Der er tale om frugt fra forskellige parceller i op til 1.100 meters højde og lidt af et sammenrend af druesorter. Macabeo, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Torrontés, Palomino, Pedro Ximénez, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel de Alejandria, Viognier og Albariño som er plukket fra midten af august og ind i september efterhånden som de enkelte sorter rammer det rette høsttidspunkt.
Alle stilke fjernes hvorefter druerne går direkte i den gamle presse, som et par herrer fra Bodegas Cune for et par år siden forsøgte at købe, men som den ene af dem endte med at sige det: "Jeg ville nu heller ikke sælge den, hvis den var min". Mosten får lov til at trække og gære sammen med drueskallerne (ikke stenene) i 5-10 dage og nogle druesorter gærer alene og andre 2 eller flere sammen afhængig af hvornår de plukkes. Der er ingen fremmede gærstammer, der er ingen temperatur kontrol. Der er sådan set ingenting bortset fra nogle små gæringstanke i plast og stål og vinene sammenstikkes til den endelige cuvée i oktober når den alkoholiske gæring er vel overstået. Herefter forbliver halvdelen i tanken, mens den anden halvdel får 6 måneder i fade, der er så gamle at det ikke giver mening at tale om, hvorvidt egetræerne er vokse op i Frankrig, Østrig eller Ungarn.
Som Tomás Torcuato formulerer det: "Det er med fade, som med en sofa. Det holder hele livet, hvis det er godt. Men hvis du vil fabrikere vin der efterstræber tidsånden, bliver du nødt til at købe nye fade hvert 3. år. Kan du forestille dig at udskifte din sofa hvert 3. år?"
En frisk og hvidvin hvor skinkontakten kombineret med de 6 måneder i fadene skaber et subtilt udtryk. Diset og orange at se til, parfumeret og krydret at dufte til, robust og helt tør i munden og med flere ristede noter end forventet, når nu fadenes alder skulle være uden betydning. En dejlig vin at fordybe sig i og med velplejede tanniner side om side med frugtsyren. Ganske unik og i et udtryk som forstærkes når der kommer mad på bordet.
Da dette er vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, bliver den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent kraftige naturvins-karakteristika