Vigne & Vini ligger i den centrale del af den historiske Manduria provins, og de har i snart 20 år været godt i gang med at forfølge et ambitiøst projekt, der går ud på at producere vine med en lidt friskere profil end den flertallet af Manduria’s mere konventionelle producenter byder ind med, og det har været en fornøjelse at følge med i, hvorledes det hvert år er lykkedes at lægge til på den vigtige såkaldte ”drinkability” uden Primitivo-druens elskede profil kompromitteres.
2020-årgangen af Primitivo Moi er således endnu en gang en saftig og letløbende vin, som efterlader munden frisk og opkvikket, selvom vinen ikke er helt tør. En detalje, som vi godt tør kalde dette en triumf for Cosimo og Maria Varvaglione, der står i spidsen for Vigne & Vini!
Druerne høstes i hånden fra lave fritvoksende vinstokke, der står på frugtbar jord omgivet af små stenmure og parceller med ældgamle oliventræer nær Det Joniske Hav. Stilkene fjernes ved ankomsten til kælderen hvorefter gæringen overstås på 12-14 dage i rustfrit stål ved en kontrolleret temperatur på mellem 25-28°C., hvorefter vinen modner i de samme tanke i 6-8 måneder, inden den filtreres og tappes på flaske.
Vinen åbner med en dejlig ligefrem duft med associationer til saftige blommer, brombær, figen, lakrids og forskellige kandiserede frugter. Derpå mellemfyldig, mild og aromatisk i munden. Nærmest fri for tanniner, men til gengæld med så meget frisk frugt, at den lille restsødme kun fornemmes.
Det en vin som smager godt i utide, og det er også en alsidig madvin, som gerne hjælper fyldige serveringer med pasta på vej, ligesom den også er svært gode venner med næsten alle serveringer med lam og svin. Uanset hvornår og til hvad vinen nydes er det imidlertid vigtigt at holde øje med serveringstemperaturen. Hellere direkte fra køleskabet end lummer fra skammekrogen!