Alain Call Bourdin og hans vine fra Pouilly-Fumé har i årtier været et af de sikreste kort, når det kommer til Loire og til Sauvignon Blanc i Løgismoses sortiment, og lige så længe har det handlet om åbneren Boisfleury, de 2 stålsatte cuvéer Les Cris og Les Cornets samt denne efterhånden næsten mytiske Cuvée Triptyque, der tager sit navn fra renæssancens tredimensionelle altertavler. Vinen er Alain Cailbourdins stolthed, og lige siden den blev lanceret tilbage i 1998 har den år efter år været en af de bedste fadlagrede Sauvignon Blanc vine, der produceres ikke blot i Pouilly-Fumé, men i hele Loire.
Etiketten er udført af den lokale kunstner Jacques Daibehesse, og referencen til den hellige treenighed handler for Alain Cailbourdins vedkommende om at om at forene druernes frugt, jordens mineralitet og fadets krydderi i en vin, der på én gang er kompleks, koncentreret og harmonisk.
Hemmeligheden er dels håndhøstet frugt fra 75 til 90 år gamle vinstokke, der står i en særlig blanding af ler, mergel og især flint (Silex) oppe i Le Bois de Saint-Andélain vis à vis det berømte Domaine Didier Dagueneau, dels fadene, der er bygget på tømmer fra mindst 300 år gamle egetræer fældet i Forêt de la Bertrange bare 20 km. fra vingården.
Druerne er høstet i den sidste uge af september og minutiøst sorteret, da de ankom til kælderen. Herefter blev alle stilke fjernet forud for presningen hvorfra kun den fritløbende most fik lov til at løbe ned i bare et nyt og et brugt 600 liters fad. Her er vinen først gæret uden fremmede gærstammer og siden modnet i 12 måneder uden malolaktiske forgæring, men med regelmæssige omrøringer (battonage) de første 6 måneder, så bundfaldet fedtes ind i vinen i et forsøg på at forøge det mineralske aftryk. Herefter er den endelige cuvée sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Resultatet er en vin, som kommer med en charmerende nærmest funky appel med fennikel, markant subtil citrus friskhed, grønne figner og eksotisk stenfrugt, der fint beriges af fadets lakrids og honning.
Alain Call Bourdin fortæller, at han helst først nyder Cuvée Triptyque, når den er 5-7 år gammel og anbefaler vinen til Loire-flodens fisk, for eksempel sandart med dild, eller gedde med brunet smør. Må vi tilføje, at den er også oplagt til røget laks og sågar den forbudte foie gras.
“We had lots of rain early on, but it was dry later, which pushed up the potential alcohol levels. There was a little mildew, but we sorted it – we are used to having mildew this close to the Loire and so we dealt with it without difficulty. And it was only on the leaves, not the fruit, and it had no real effect on our harvest which was good, not like 2016 or 2017. We started on September 11th, then we stopped for three or four days, before starting again, as we moved from parcel to parcel. The ultimate style is balanced and fresh, with good acidity”. Alain Call Bourdin - November 2018