Vellykket Pinot Gris fra Bott-Geyl, der for 4. gang i streg har fået Anne Krebiehl, der er Master of Wine og freelancer hos Wine Enthusiast, til at smide mere end 90 point efter vinen.
En herlig aromatisk honningduftende vin med en mild, ganske intens, men balanceret og frugtagtig smag, der bliver løftet og forfrisket af en flot mineralitet og en lille let røget bitterhed til sidst. Som Anne Krebiehl mere end antyder: Man savner bestemt ikke noget her!
Druerne høstes i hånden fra Bott-Geyls parceller lige nedenfor Beblenheim få hundrede meter fra vingården og er fremme i kælderen få timer efter de er plukket. Her sorteres der for defekter inden de hele klaser nænsomt presses. Mosten får lov til at bundfælde sig og samle aromaer i op mod en uge hvorefter gæringen langsomt starter på naturlig vis uden tilsætning af fremmede gærstammer eller anden form for indgriben.
Hvor andre spiller mere sikkert, tager Jean-Cristophe chancer ligesom forbilledet og mentoren Zind-Humbrecht, og gæringen får lov til at fortsætte uden temperaturkontrol i op til 6 måneder afhængig af sukkerindholdet i mosten, temperaturen i kælderen og som Jean-Cristophe gerne formulerer det: ”Den nye årgangs temperament”. Herefter hviler vinen sur Lie i op til 12 måneder inden den tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Dette er altså ikke blot en vin fra økologiske dyrkede druer, men også en vin uden tilsat sukker og/eller syre, uden tilsatte enzymer, ja uden noget som helst bortset fra en smule svovl i forbindelse med aftapningen, hvilket får vinen til at rykke over i nærheden af naturvinsfamilien.
Pinot Gris er på grund af sin krydrede fylde ikke blot til fisk. Den er også en lystig legekammerat til mange lyse kødretter. Den er oplagt til en saftig stegt kylling, og selv når der kommer velkrydret svine og kalvekød på bordet følger den med. Ja det endda næsten som om den først viser sin ægte aromatiske kompleksitet, når den får modspil af maden.
Biodynamisk i henhold til Ecocert og Biodyvin.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og bortset fra det tilsatte svovl nærmer vi os naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.